Бум на коклюш във Великобритания. Заболяването е известно още като

...
Бум на коклюш във Великобритания. Заболяването е известно още като
Коментари Харесай

Бум на 100-дневната кашлица във Великобритания, има риск и за България

Бум на коклюш във Англия. Заболяването е известно още като магарешка или 100-дневна кашлица. Първоначалните признаци наподобяват доста на тези на настинката - запушен нос, хрема, не доста висока температура и лека кашлица. Вместо да отшуми след седмица, тя се ускорява и трае сред 4 и 6 седмици, а пристъпите нормално са интензивни.

От началото на 2023 година английските здравни управляващи са записали над 1000 случая на коклюш на Острова. Ръстът е с 250% повече по отношение на миналата година. Болестта се предава по въздушно-капков път. За нея има и ваксина. Най-опасно болестта е за децата до 1-годишна възраст.

Ваксината срещу коклюш е заложена в наложителния имунизационен календар на България. От нея се плануват общо шест приема. Това акцентира в студиото на инфекционистът доктор Трифон Вълков. Той отдава скока в заболеваемостта на огромния % антиваксъри и на дупките в имунизационния календар. По думите на лекаря има риск от зараза и за страната ни. Д-р Вълков означи, че пристъпите на кашлица могат да доведат даже до задушаване.

Мононуклеозата, наричана още „ болест на целувката ", е типична вирусна зараза. Заболяването също е относително постоянно срещано, изключително измежду децата, сподели още инфекционистът.

„ Грипът е едно от дребното болести, при които пациентът може да уточни с акуратност по кое време се е разболял ", разяснява докторът. При него най-уязвими са най-малките и най-възрастните пациенти. Според Трифон Вълков пикът ще е към края на януари, февруари и началото на март.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР