Бум на кърлежите в София отчитат експертите. Причината са относително

...
Бум на кърлежите в София отчитат експертите. Причината са относително
Коментари Харесай

В София има бум на ухапванията от кърлежи

Бум на кърлежите в София регистрират специалистите. Причината са релативно високите температури през зимата и преваляванията в последните дни. В резултат на това популацията е по-голяма, а кърлежите тази година доста по-активни.
„ Днес аз съм извадил към 10 кърлежа, сътрудниците вадят непрекъснато. Последните 2 седмици непрестанна част от дежурствата са най-малко 10-15 индивида с кърлежи ”, споделя доктор Иван Пройнов от Спешното поделение на УМБАЛ " Св. Анна " пред Нова телевизия.
Отчетен е и връх – 50 кърлежа са открити по главата на дете, което през последните дни си е играло в Южния парк в София. От негово приятелче пък лекарите извадили близо 30. Състоянието и на двете деца е положително.
„ Няма възпалени сектори, защото това са ларви или нимфи, които са новоизлюпени, напълно скоро забити. Просто те са попаднали случайно на място, където е имало снесени яйца. Един кърлеж снася от 2 000 до 15 000 яйца ”, сподели началникът „ Паразитология и ДДД ”, РЗИ- София - град Цезарина Илиева.
„ Отчитаме по-голяма интензивност от обикновено на хора, които идват с кърлежи. Те са доста по-дребни от нормално ”, добавя още доктор Пройнов.
Парковете и тревните площи са обработени още през април, а по предписание на Общината някои от тях и наново. Въпреки това дъждовете са оказали въздействие, считат експертите по стерилизация.
„ Яйцата малко или доста не се повлияват от обработките. Фактът, че от началото на годината имаме доста по-често дребни кърлежчета – приказва, че годишните обработки са редуцирали възрастните кърлежи ”, съобщи Цезарина Илиева.
Именно възрастните екземпляри постоянно са носители на лаймска болест. От началото на годината здравните инспектори регистрират по-малко случаи на болестта, в сравнение с за същия интервал на предходната година.
„ Това заразяване с рисковите болести може да стане единствено откакто кърлежът се нахрани, това става след 24 часа след ухапването ”, изясни доктор Иван Пройнов.
„ Бих апелирала към всички родители да оглеждат своите деца в тези рискови месеци от годината. Подходящо облекло, да не се сяда непосредствено на тревата, да се заобикаля храстовидната растителност, да се употребяват и репеленти, които се нанасят върху кожата и върху облеклата ”, поучава Цезарина Илиева.
КАКВО ДА ПРАВИТЕ ПРИ УХАПВАНЕ ОТ КЪРЛЕЖ ПРОЧЕТЕТЕ ТУК.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР