Бултериерът е куче, което привлича вниманието с външния си вид

...
Бултериерът е куче, което привлича вниманието с външния си вид
Коментари Харесай

Бултериер

Бултериерът е куче, което притегля вниманието с външния си тип и е фамозно с това, че е основано, с цел да побеждава в кучешки боеве. Бултериерът е съвършен домакински любим, макар предразсъдъците за него.

История на Бултериер

Бултериерите са се появили с помощта на кръстосване на кучета от породата Бял Териер, която през днешния ден към този момент не съществува, и Английски Булдог. В работата по селекционирането на породата са взели участие освен Териери и Булдози, само че също по този начин и Далматинци. Селекционерите са си сложили за цел да получат несломим първенец в кучешките боеве, който би се изявил като същински кучешки гладиатор.

В продължение на години породата се е употребила за помощ при лов. През XVIII век в Англия едно от заниманията е било тълпата да гледа по какъв начин кучета раздират едро животно, най-често мечка. При тези зрелища доста постоянно загивали кучета, само че това се считало за обикновено по това време. След като боевете на кучета били неразрешени, Бултериерът бил употребен за лов на плъхове. През XIX век е почнала работата по възстановяване на външния тип на кучетата от породата Бултериер.

Благодарение на атлетичното си телосложение и изключителната издръжливост кучетата от породата Бултериер станали доста известни измежду представителите на британския хайлайф и измежду аристократичните фамилии. Те станали наложителни за преподавателите и студентите в Оксфорд, считало се, че е влиятелно да имаш куче от тази порода. Английското кралско семейство и през днешния ден поддържа разплодник на чистокръвни Бултериери. Дълго време за породисти Бултериери са се признавали единствено кучетата с чисто бял цвят, само че през първите години на ХХ век било взето решение да се позволяват за отглеждане и кучета, които имат петна с различен цвят.

Стандарт на Бултериер

Бултериерът е със запаметяваща се осанка. Съществува мини версия на Бултериерите, която доближава до 34 сантиметра височина и до 15 кг тегло. Средният растеж на общоприетия Бултериер е към 55 сантиметра. Той тежи към 35 кг, само че се срещат и по-едри екземпляри. Първоначално породата е замислена като чисто бяла, по тази причина по-често се срещат бели Бултериери. Но с изключение на тях са публикувани също по този начин Бултериери с тигрова четина, с двуцетна или трицветна четина.

Бултериерът може да има петна по главата и при започване на шията. Не се гледа с положително око по време на кучешки изложения на Бултериер, който има петна по тялото. Трицветната четина е комбиниране на черно, рижаво и бяло, други цветове не са възможни като композиция. При всяко състояние белият цвят би трябвало да е преобладаващ. Главата на Бултериер е издължена, с мощен череп. Общият тип на главата е яйцевиден. Очите са тъмни на цвят и са доста дребни, с форма на триъгълник. Долната челюст е доста солидна. Зъбите са едри и захапката е доста мощна. Костната система е солидна, крайниците са мускулести, лапите са едри. Опашката е дебела в основата си и към края се стеснява. Гръдният панер е солиден.

Грижи за Бултериер

Бултериерът се усеща добре, в случай че се отглежда в апартамент, само че още по-добре е в случай че може да му се обезпечи пространство на двор. Бултериерът е крепко и издържливо куче, което няма искания и може да се гледа и на открито. Бултериерът има потребност от съществено физическо натоварване, с цел да изразходва силата си. Това е атлетично и пламенно куче, което е в положение да издържи съществени физически натоварвания.

 Бултериер и Дете

Бултериерът е куче, което е уместно за хора с деен метод на живот. Козината на Бултериера изисква минимални грижи, само че един-два пъти седмично би трябвало да се минава по тялото на кучето с влажна забрадка, с цел да се отстранят непотребните мъртви косъмчета. Ако разхождате любимеца си, когато на открито вали или е кално, може да изчакате козината му да изсъхне и да я изчеткате с груба четка, с цел да отстраните мръсотията. Редовно проверявайте очите и ушите на любимеца си, с цел да го предпазите от развиване на съществени инфекции.

Обучение на Бултериер

За да порасне вашият Бултериер учтив и да не основава проблеми, той би трябвало от дребен да бъде подготвен и социализиран. Необходимо е твърдо отношение по време на образованието, само че не би трябвало да забравяте, че това куче изисква да се отнасяте с него като с равно. Не се позволява използването на физическа мощ по отношение на Бултериера по време на образованието, тъй като кученцето може да порасне като плахо и колебливо, а това не е особено за породата.

Хранене на Бултериер

Бултериерът е интензивно и пламенно куче, което има потребност от добра храна, която да му обезпечава нужните субстанции за поддържане на мускулатурата, костната система и блестящата четина. Бултериерът може да се храни с висококачествени сухи храни или консерви, а също по този начин може да се храни с натурални артикули.

Препоръчва се да изберете единия от методите на хранене, а в случай че решите да промените единия с различен, да го извършите последователно. Ако храните Бултериера си с натурални артикули, се предлага над 75 % от менюто му да е формирано от месо - за задачата е уместно пилешкото, пуешкото, телешкото и заешкото. Свинското месо, както и овчето, е прекомерно мазно за кучетата от тази порода.

Можете да включвате в менюто на Бултериера термично обработени субпродукти, извара, зърнени храни, кисело мляко, плодове и зеленчуци, витамини и минерали, твърдо сварени яйца. Не се предлага да давате прясно мляко на Бултериера, както и прекомерно студени и прекомерно горещи храни. Можете да давате на кучетата от породата Бултериер кокали и хрущяли, като се изключи тръбните кокали, които могат да провокират съществени проблеми и даже гибелта на кучето. Не се предлага да давате на кучетата от породата Бултериер сладки и тестени произведения, пикантни храни, пушени меса, прекомерно солени храни.

 Бял Бултериер

Заболявания на Бултериер

Бултериерът е доста крепко куче. Не съществуват генетично обусловени болести, присъщи за тази порода. Въпреки това Бултериерът може да страда от тазобедрена дисплазия, дисплазия на лакътната става, извъртане на колянната капачка, хипотиреоидизъм, разнообразни типове очни и ушни инфекции, катаракта и прогресивна недоразвитост на ретината.

Любопитни обстоятелства за Бултериер

Бултериерът без да се замисля, е подготвен да жертва живота си поради своя собственик или член на фамилията му. Бултериерът е животно с уравновесена нервна система, само че може да прояви значителен дебелоглав. Бултериерът постоянно е подготвен за игри. Кучетата от тази порода обичат да плуват, обожават игрите в снега.

Бултериерът с лекост понася другите атмосферни условия. Той може да живее в доста горещи страни, както и тук-там, където е доста студено. Бултериерът се отнася нежно с децата. Въпреки че наподобява малко страховито, Бултериерът е огромен лигльо и с всички сили ще се бори да си извоюва място в леглото на стопанина си. Бултериерът има превъзходно подушване, изключителна мощ и доста добра памет. В доста страни е публикувана най-вече мини версията на Бултериер и за хората, които не са наясно с породата, наподобява необичайно, когато видят по-високите представители на породата.

Бултериерът не е огромен фен на непознати, само че може да се отнесе благосклонно към тях. Голяма необичайност е Бултериерът да прояви експанзия към човек. По-вероятно е той да нападна дребна животинка на открито, като се опита да я подгони, даже у дома да живее с котки. Кучетата от тази порода елементарно се схващат с други домашни любимци и не демонстрират ревнивост.

Недостатъци на Бултериер

Бултериерът е податлив към спречквания с други кучета на открито, по тази причина е добре да го разхождате с намордник, в случай че той демонстрира експанзия. Агресията не е присъща за тази порода, както и несъразмерният боязън. Бултериерът не обича да остава самичък и може да прояви деструктивно държание. Ако не отделяте на вашия Бултериер задоволително време, когато е дребен, той може да порасне непокорен и злобен.

Сред минусите на Бултериера е неговият дебелоглав. Ако стопанинът на Бултериера е с мек темперамент, кучето ще е преобладаващата фигура в връзките. Бултериерът е отмъстителен. Той може да отмъсти за нещо, което му е породено преди доста време. Не се предлага Бултериерът да се оставя самичък с прекомерно дребни деца. Въпреки че доста обича децата и внимава с игрите, той може да не се сдържи и да направи обичания си номер - да се затича, с цел да бутне колегата си по игра, а това може да нарани детето.

Ако възнамерявате да си вземете кученце от породата, разгледайте тези разгласи за бултериер.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР