• Да се запази единодушието в ЕС при приемането на

...
• Да се запази единодушието в ЕС при приемането на
Коментари Харесай

Българи: Да се запази разширяването на ЕС само с единодушие

• Да се резервира единодушието в Европейски Съюз при приемането на нови страни, както и при санкционирането на страни членки, нарушаващи върховенството на закона.

• Налагането на наказания против трети страни като Русия обаче би трябвало да бъде с квалифицирано болшинство.

• Същевременно Европейски Съюз би трябвало да направи повече за консолидираното на мигрантите, само че и да дефинира тъкмо какви би трябвало да бъдат отговорностите им.

Тези отзиви показаха български жители на Конференцията за бъдещето на Европа. Те участваха в заключителната сесия на Четвъртия гражданския панел „ Ролята на Европейски Съюз в света и миграция “. Тя се организира в нидерландския град Маастрихт.

Наши сънародници станаха причина подгрупата, обсъждаща международната роля на Европейски Съюз, да гласоподава за запазването на единодушието при приемането на нови членки. Съвсем естествено, повода е в държанието на управляващите в Северна Македония, показа пред Клуб Z Любомир Георгиев – художник, живеещ във Варна.

„ Помогнаха ни румънците, които участваха в панела. Благодарение на това ни схванаха и участниците от Финландия и Португалия, които са надалеч от такива проблеми “, сподели той.

Георгиев е безапелационен, че българите се постарали да обяснят на всички доста добре защо става дума. Докато политиците в София явно не са положили такива старания.

„ Става дума за това в Скопие към този момент да не преследват някого, тъй като се счита за българин, да не го уволняват от работа, да не го бият в полицията. Все добре известни неща. Но явно нашите братя от Северна Македония имат положително лоби по света, подплатено с много пари “, разяснява художникът.

Все отново подгрупата на панела е приела рекомендацията Скопие още да не влиза в Европейски Съюз.

„ Ако не бе минало нашето предложение, щеше да остане опцията огромните страни да гласоподават за приемане на нови членки, без да се преценяват с исторически обстоятелства, които са основата на разискваните от двустранната историческа комисия сред София и Скопие “, счита софийският пенсионер Йордан Петров.

Пълното единогласие остава и тогава, когато би трябвало да бъдат глобени страни членки, нарушаващи върховенството на закона, човешките права и така нататък Тревожен обаче е фактът, че Европейски Съюз няма нужния потенциал да съблюдава наложените ограничения. На това участниците в полемиките са обърнали изключително внимание, сподели Петров.

Любомир Георгиев упорствал да остане единодушието и във външната политика. Повечето участници обаче я разделили от договорите на Европейски Съюз.

Така било решено въпросът за налагане на наказания против Русия да бъде решаван с квалифицирано болшинство. Това са минимум 55 на 100 от страните членки на Европейски Съюз (15 от 27), в които живеят минимум две трети от популацията на Съюза (149 милиона от общо 447 млн. души).

Това би трябвало да важи за всички трети страни.

Засега обаче и тези въпроси се одобряват с цялостно единогласие. Но точно възможните наказания против Русия станаха причина още веднъж да се заприказва за квалифицирано болшинство. Още повече Москва непрекъснато се пробва да разделя Европейски Съюз, като ухажва избрани негови членки.
За мигрантите – повече грижи, само че и строго избрани отговорности
Европейски Съюз да създаде единна европейска стратегия, по която да приема мигрантите, да обработва по бързо документите им и лагерите за тях да бъдат идентични във всички страни членки.

Такова е предлагането на подгрупата, разискваща миграцията в Съюза, показа Галя Захариева - строителен механик от София.

Далеч не всички имигранти са терористи и не трябва да бъдат третирани по този метод, безапелационна е сънародничката ни.

„ Да, тероризмът си върви с мигрантите. Но какво значи опасения? Ако вашата къща гори, няма ли да ви пуснем у нас? Навън ли смятате, че би трябвало да ви оставим? “, попита риторично тя.

На мигрантите би трябвало да се оказва помощ да се интегрират по-добре и да бъдат потребни.

„ Очевидно управляващите в европейските страни е са обърнали нужното внимание на тези хора, когато е трябвало. И тук виждам повода за слабата интеграция. Защото в случай че човек се усеща добре в съответната европейска страна, мъчно биха могли да го подхлъзнат по посока на тероризма “, счита Галя Захариева.

Тя обаче е безапелационна, че би трябвало да бъдат избрани съответни отговорности на мигрантите. Сред тях да вземем за пример е децата им да посещават учебно заведение и това не би трябвало да предстои на спор. На панела обаче този проблем бил записан по различен, по-мек метод.

И от други страни членки не липсваха участници в панела, които не се плашат от мигрантите.

„ Няма терористична опасност от тези хора. Те бягат от по-радикални мюсюлмани като талибаните. Именно те са опасност, а не тези, които бягат от тях “, сподели пред Клуб Z австрийският търговец Мартин Вейлс.

По думите на ирландския куриер Конър Фърли мигрантите се нуждаят от помощ и би трябвало да бъдат третирани като всички останали, защото хората са равни.

„ Те би трябвало да получат всичко, което получават и останалите в страните от Европейски Съюз. Ако се нуждаят от покрив, би трябвало да го имат, а също по този начин храна и вода. Просто би трябвало да се отнасят към тях тъкмо както с вас и с мен “, сподели Фърли.

На по-разлчно мнение е хърватската студентка Стела Трисколи:

„ Те не са опасност, само че в случай че Европейски Съюз не си свърши добре работата, може и да се трансфорат. Ако им помогнем да се открият, в случай че им дадем работа и обучение, тогава няма от какво да се боим. “
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР