Булгартрансгаз“ пуска в експлоатация днес разширението на транзитния газопровод за

...
Булгартрансгаз“ пуска в експлоатация днес разширението на транзитния газопровод за
Коментари Харесай

Булгартрансгаз пуска в експлоатация разширението на транзитния газопровод за Турция


Булгартрансгаз “ пуска в употреба през днешния ден разширението на директния газопровод за Турция (лупинг). Изграждането на 20-километровата газопроводна права от компресорна станция Лозенец до Недялско се осъществя за повишение на сигурността и капацитетните благоприятни условия на съществуващата директна газопреносна мрежа на " Булгартрансгаз ". Дейностите са част от плана за рехабилитация, рационализация и уголемение на съществуващата газопреносна система, избран за план от общ интерес от Европейската комисия.

С построяването на лупинга се усилва опцията за транзитиране на природен газ от България към Турция от 14 милиарда куб. м. до 15.7 милиарда куб. м. Годишно и ще може да се транзитира природен газ и в реверсивна посока - от Турция към България.

Общият размер на инвестицията е близо 52 млн. лева с Данък добавена стойност.

Междусистемната връзка Турция – България (ITB) е план за развиване на междусистемната съгласуваност на газопреносните мрежи на „ Булгартрансгаз” ЕАД (България) и „ Боташ “ (Турция) за диверсификация на източниците на природен газ, доставящите сътрудници и маршрутите за повишение на сигурността на доставките в района.

ITB на процедура е нов сухопътен газопровод в сектора сред село Лозенец и българо-турската граница в региона на с. Странджа (успореден на съществуващия директен газопровод). Дължината на българска територия е към 76 км., при диаметър на тръбата 700 мм. и потенциал към 3 млрд.м3/годишно, при работно налягане 64 bar.

Проектът е част от Южен газов кулоар и основен по повод сигурността и диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ към/през България и района. ITB може да обезпечи достъп до всички сегашни и бъдещи входни точки и източници на Турция – азербайджански и различен природен газ, както и LNG спот доставки от съществуващите терминали в Турция.

Изпълнител е консорциум с присъединяване на " Главболгарстрой " АД, " ГБС Инфраструктурно строителство " АД и " Техноекспортстрой " ЕАД.

На плануваното за през днешния ден разкриване ще участват министърът на енергетиката Теменужка Петкова, изпълнителният шеф на „ Булгартрансгаз “ ЕАД Владимир Малинов, представители на изпълнителя „ Главболгарстрой “ ЕАД.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР