Булгартрансгаз“ е на финала на процеса за създаване на борса

...
Булгартрансгаз“ е на финала на процеса за създаване на борса
Коментари Харесай

Министър Петкова: „Булгартрансгаз“ е на финала на процеса за създаване на борса за търговия с природен газ в България

„ Булгартрансгаз “ е на финала на процеса за основаване на борса за търговия с природен газ в България. Това сподели на брифинг в Народното събрание министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

„ До края на годината дъщерната компания, благосъстоятелност на „ Булгартрансгаз “, която ще бъде оператор и ще се занимава с тази активност, ще бъде реалност “, разгласи тя.

„ Предстои другата седмица да бъде подписан Меморандум за съдействие с „ Централен европейски газов хъб “. Това е компанията, която оперира тържищата за търговия с природен газ в Австрия и Чехия “, уточни Теменужка Петкова.

„ В меморандума ще има поле за съдействие във връзка с правната наредба на активността на борсата, регулаторната рамка, за образование на фрагменти и обмяна на опит “, сподели още енергийният министър.

На 21 декември ще бъде открита публичната поръчка за реализация на плана за уголемение на газопреносната инфраструктура на българо-сръбската граница.Това сподели министърът на енергетиката в отговор на народния представител от ПГ на ГЕРБ Валентин Николов за признатите промени и допълнения в Енергийната тактика на Република България до 2020 година

„ От страна на „ Булгартрансгаз “ се приготвя планова документи за социална поръчка по отношение на доставка на нужните материали, съоръжение, капиталово планиране, създаване и въвеждане в употреба на обект уголемение на газопреносната инфраструктура редом на северния магистрален газопровод до българо-сръбска граница в стадий линейна част “, сподели още Петкова.

Тя разясни, че в границите на идната седмица документите ще бъде изпратена до Агенцията по публични поръчки за реализиране на прелиминарен надзор по правомерност. „ След привършване на процедурата по надзор сдружението ще разгласи публичната поръчка след издание на съобщение в формален вестник на Европейски Съюз и издание на решението за разкриване на процедурата “, сподели още Петкова.

„Вчера КЕВР разгласява отчет, съдържащ в детайли изложение на процедурата и насрочи намерено съвещание за разискване на отчета и документите за осъществяване на ангажиращата фаза 3 от процедурата за план за развиване и уголемение на газопреносната система на „ Бургартрансгаз “. Това намерено съвещание ще се организира на 19 декемри 2018 година Съгласно периодите се чака КЕВР да излезе с решение на 21 декември. В тази връзка се планува от 21 декември до 31 януари „ Булгартрансгаз “ да организира фаза 3 от процедурата, като редом с това на 21 декември 2018 година имаме намерение да обявим публичната поръчка за реализация на плана. Това се прави за да можем да осъществяваме заложените периоди и цели, които сме си поставили“, изясни Петкова.

„Предприети са нужните дейности за акционерно присъединяване в построяването на LNG терминала в Александропулис“, сподели енергийният министър в отговор на въпрос на народния представител от ПГ на ГЕРБ Валентин Николов за признатите промени и допълнения в Енергийната тактика на Република България до 2020 година

„ Булгартрансгаз “ ще придобие 20% от акционерния капитал в взаимното акционерно сдружение “, разясни Петкова.

„ С оглед обезпечаването на действието и ликвидността на газовата борса се планува сключване на съглашение с Централноевропейския газов хъб – компания, която оперира тържищата за търговия с природен газ в Австрия и Чехия. В интервала сред 17 и 21 декември предвиждаме публично сключване на този меморандум за съдействие “, сподели Петкова.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР