Булгаргаз ще обяви общо 4 търга - два краткосрочни, един

...
Булгаргаз ще обяви общо 4 търга - два краткосрочни, един
Коментари Харесай

Служебният кабинет къса с практиката газ да се договаря месец за месец

" Булгаргаз " ще разгласи общо 4 търга - два краткосрочни, един средносрочен и един дълготраен, за доставка на полутечен природен газ. Това разгласи изпълнителният шеф на държавното газово сдружение Деница Златева, която даде взаимен брифинг с министъра на енергетиката Росен Христов в постройката на подопечното му ведомство.

Целта - реализиране на предвидимост в доставките и по-ниски цени. Първите два търга следва да обезпечат нужните количества полутечен газ за ноември и декември, друга процедура пък ще търси снабдител или снабдители за интервала на цялата последваща 2023 година, а четвъртият, дълготраен търг за интервала 2024 - 2034 година, следва да обезпечи доставките през терминала в Александруполис, откъдето България има запазен потенциал за импорт на 10 милиона мегаватчаса годишно. Респективно и процедурата по желание на дълготраен снабдител ще е най-подробна и прецизна, като подобен следва да бъде определен през март идната година.

" Стартираме процеса в този момент с ясното схващане, че процесът ще отнеме шест месеца. И се надяваме в тези шест месеца да покажем един нов метод в договорирането, в метода на осъществяване на обществени търгове, като крайният резултат да бъдат доста положителни ценови условия за българските консуматори и българския бизнес за 10-годишен интервал. Това е стратегическо решение на служебното държавно управление ", сподели Деница Златева.

" Както през цялото време декларирахме, служебното държавно управление е фокусирано да обезпечи доставки на газ най-малко до края на отоплителния сезон, а в идеалния вид до края на 2023 година. Дългосрочният търг, резултатът от който ще разгласи идващото постоянно държавно управление, го вършим, с цел да им осигурим един старт. Както знаете, " Булгаргаз " не зависи от промяната на държавните управления, това е част от тяхната дълготрайна тактика за диверсификация. Това, което разгласяваме през днешния ден, е една действителна стъпка към диверсификация за разлика от директните договаряния и решения месец за месец, които бяха предприемани от предходното държавно управление ", акцентира на собствен ред главата на енергийното ведомство Росен Христов.

Министърът анонсира още - следва да се разгласят и търгове за доставки на тръбен газ, като към този момент имало интерес от редица компании. Целта пред " Булгаргаз " - да се обезпечат от порядъка на 150-200% от потребностите на страната, което щяло да значи действителна диверсификация, като при такова стичане на събитията страната ни ще продава синьо " гориво " на свободния пазар.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР