Булгаргаз обявявя търгове да доставки на втечнен газ за краткосрочен

...
Булгаргаз обявявя търгове да доставки на втечнен газ за краткосрочен
Коментари Харесай

Булгаргаз обявява търгове за втечнен газ, вратата към Газпром не е затворена

" Булгаргаз " оповестява търгове да доставки на полутечен газ за кратковременен и дълготраен интервал, стана ясно през днешния ден от изказването на министъра на енергетиката Росен Христов и на изпълнителния шеф на " Булгаргаз " Деница Златева.

" С търговете за доставка на полутечен природен газ, които " Булгаргаз " афишира през днешния ден, стартира действителната диверсификация в системата при оптималната конкурентност, цялостна бистрота и търсене на най-хубави цени. Това е огромна стъпка напред, с помощта на която ще осигурим двойно повече газ за страната, а " Булгаргаз " може да се утвърди като районен снабдител. Решението, което търсим, е сложно ", сподели министърът на енергетиката.

Деница Златева осведоми, че започващите процедури са в три времеви посоки : краткосрочно, за доставки за ноември и за декември 2022 г.; годишен търг за цялата 2023-та; търг за дълготраен интервал 2024-2034 година.

Съответните размери полутечен газ за посочените търгове , са както следва, за: 1,5 млн. мегаватчаса за месец ноември, 2 млн. мегаватчаса за декември, 16 млн. мегаватчаса за цялата 2023 година и 10,6 млн. мегаватчаса годишно по дълготрайния търг.

Процедурите ще преминат през три стадия , а за дълготрайния търг ще протекат в границите на 6 месеца.

Първият стадий включва асортимент на компании претенденти, които би трябвало да подадат писмо до " Булгаргаз ". Те би трябвало да имат ясна благосъстоятелност и да са с добра известност. Вторият стадий е подаването на офертите, а третият ще е класиране по тръжните документи.

Ще се търсят извънредно положителни ценови условия и ще бъде показан нов метод в провеждането на процедурите със прецизно съблюдаване на конфиденциалността и периодите до час, уточни изпълнителният шеф на " Булгаргаз ". Ще бъде извършено и роуд шоу. Офертите ще се подават на специфичен имейл, до който ще имат достъп единствено оторизираните лица. Финалното утвърждение е на КЕВР.
 Плановете на
Плановете на " Булгаргаз " за закупуване на газ за тази и идната година

Дружеството работи по няколко " сюжета " сподели изпълнителният шеф Деница Златева

" С дълготрайния търг даваме добър старт на идващото държавно управление за реализиране на стратегическата цел за диверсификация на доставките на газ ", акцентира министър Христов. Запазеното от " Булгаргаз " количество за 10-годишния интервал съответствува с графика за пуска на строящия се терминал в Александруполис през 2024 година

По думите не енергийния министър, същинската диверсификация ще даде опция за обезпечаване на количества газ, които възлизат на 130-150% от потребностите на страната ни. Това ни дава късмет за безпроблемно прекосяване от един снабдител на различен при сериозна нужда.

Успоредно се водят договаряния за увеличение на доставките по контракта с Азербайджан. " Преговорите с " Газпром " не престават, само че за момента няма развиване. Не затваряме вратата пред никого ", добави министър Христов.

Той означи също, че се организират диалози и за обезпечаване на спомагателни слотове на терминали в Турция за 2023 година За идната година е планувано и присъединяване на България в годишния търг за 2023 година за слотове и за регазификация на терминала в Ревитуса.
 Борбата за полутечен газ в света се ожесточава, кои са първите
Борбата за полутечен газ в света се ожесточава, кои са първите " жертви "

Европа " надува " цените на газа, което се отразява освен на нея

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР