Булгаргаз ЕАД очаква регулираната цена на природния газ за месец

...
Булгаргаз ЕАД очаква регулираната цена на природния газ за месец
Коментари Харесай

Прогнозната цена на газа за април е без промяна - с 2,2% по-висока спрямо март

" Булгаргаз " ЕАД чака контролираната цена на природния газ за месец април да бъде с към 2.2% по-висока по отношение на тази за март - 58.90 лева./MWh. Това оповестиха от публичния газов доставчик след проведено през днешния ден откритото съвещание на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). На съвещанието е разисквано заявката на " Булгаргаз " за одобряване на цена, по която публичният снабдител да продава природен газ на крайните доставчици и на компаниите с лиценз за произвеждане и транспорт на топлинна сила през април.

Информация за разискването беше публикувана и от КЕВР. От комисията закръглят на 2% разликата сред актуалната цена на газа, и тази, която " Булгаргаз " чака, че ще предложи дефинитивно за идващия месец. Окончателното предложение би трябвало да бъде импортирано в КЕВР на 1 април.

Комисията за енергийно и водно контролиране е изготвила отчет по заявката на " Булгаргаз " ЕАД за одобряване на цена за април 2024 година След разбор на показаните от газовия снабдител данни и документи и след направени калкулации в отчета се предлага цената за идващия месец да е е 58.84 лева./MWh, без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност. Тази планирана цена съвсем се равнява на оповестената от " Булгаргаз " и е с към 2,2% по-висока от одобрената за март, като в известието на КЕВР покачването е закръглено на 2%.

В ценовия микс за април е включено цялото контрактувано количество азерски природен газ, доставян по интерконектора с Гърция. То покрива 51,07 % от потреблението за месеца. За април е подписан и контракт сред " Булгаргаз " и с търговец от района за доставка на полутечен природен газ. В ценовия микс за месеца публичният снабдител е присъединил и количества природен газ от подземното газохранилище " Чирен ".

От КЕВР показват, че в първичното заявление " Булгаргаз " от 11 март е посочена планирана цена за април от 58.84 лева./MWh и на съвещанието представители на сдружението са уведомили, че тя остава непроменена.

От регулатора допълват, че се чака дефинитивно препоръчаната контролирана цена да остане на същите равнища - с към 2% по-висока от одобрената за март. В ценообразуването са включени количества за рандеман от подземното газово вместилище в Чирен при отчитане на обезщетителния механизъм, препоръчан от Министерство на енергетиката.

По думи на шефа на КЕВР Иван Иванов се чака в най-скоро време Европейската комисия да нотифицира към 220 млн.лв. за покриване на изключителните разноски на " Булгаргаз " при извънредно високите цени на природния газ през 2022 година " Тази сума, както и преведените с решение на Министерския съвет близо 800 млн. лева за вдишване на отговорностите на " Топлофикация София " към " Булгаргаз " са значим фактор за финансовото стабилизиране на публичния газов снабдител ", разяснява той. Като спомагателен фактор за опазване на постоянни цени на газа Иванов регистрира положителната запълняемост на газовите складове в цяла Европа, в това число в ПГХ Чирен, чийто потенциал е ангажиран на 46%. " Сегашните ниски цени на синьото гориво способстват за изцяло примливи цени и на електрическата сила, създавана от парогазовите централи в цяла Европа, което обезпечава постоянни цени за всички консуматори ", счита ръководителят на КЕВР.

В сходство с условията на нормативната уредба на 01.04.2024 година " Булгаргаз " ще внесе в КЕВР настоящи данни, формиращи цената на природния газ за м.април. Те ще отчетат котировките на интернационалните газови пазари и валутния курс към 31 март т.г. в това число. Същият ден регулаторът ще одобри решение, с което ще утвърди цената за месеца, по която " Булгаргаз " ЕАД ще продава природен газ на крайните доставчици и на лицата, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила.

Окончателното предложение за цена на природния газ " Булгаргаз " ЕАД ще внесе в КЕВР на 1 април 2024 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР