Булгаргаз актуализира предложената цена на природния газ за настоящия месец.

...
Булгаргаз актуализира предложената цена на природния газ за настоящия месец.
Коментари Харесай

„Булгаргаз“ предложи с 47% по-ниска цена на газа за ноември

„ Булгаргаз ” актуализира препоръчаната цена на природния газ за сегашния месец. Окончателното предложение на публичния снабдител, изпратено до Комисията за енергийно и водно контролиране, е в размер на 123,47 лв. или 63,13 евро за мегаватчас, оповестиха от пресцентъра на сдружението.

За съпоставяне, показателите на европейските газови пазари за доставки през ноември 2022 година са на равнища от 130 евро за мегаватчас.

Същественото понижение на препоръчаната цена за м. ноември по отношение на одобрената цена за м. октомври, с над 47%, се дължи на конкурентните цени, получени в границите на извършената от „ Булгаргаз “процедура за доставка на природен газ през м. ноември и на понижението на цената на европейските газови пазари, прецизират от сдружението.

Малко по-късно през днешния ден енергийният регулатор ще излезе с дефинитивно решение за цената на природния газ за ноември.

По време на откритото съвещание на КЕВР на 28 октомври,изпълнителният шеф на " Булгаргаз " Деница Златева разгласи, че цената на газа за месец ноември ще бъде под 130 лева за мегаватчас, което по отношение на октомври е поевтиняване с 45 на 100, а по отношение на септември - с 64%.

Златева регистрира, че в реалност от 11 октомври до момента има сензитивна динамичност в цените на газовите хъбове, само че цената, която се чака да бъде импортирана на 1 ноември, е по-ниска от декларираната на 11 октомври, която беше 166,14 лева

Деница Златева изрази вяра, че и за декември „ Булгаргаз “ ще успее да даде една доста конкурентна цена.

Златева увери, чепродължават да изпращат поръчки до " Газпром " по съществуващия контракт, само че в отговор от съветската компания получаваме нулеви количества. Тя не разяснява проектите на „ Булгаргаз “ да се обърне към трибунал поради недоставяните от края на април количества газ, защото, по думите й, тематиката е сензитивна.

От своя странапредседателят на КЕВР Иван Ивановобяви, че газохранилището в Чирен е запълнено на 88%, като до 1 ноември може да доближи и до над 90%.

По думите му в последните два месеца запълването е с по-евтин газ, тъй че осреднената цена ще е допустима за крайните консуматори. Той означи, че с поевтиняването на газа отпадна нуждата от повишаване на парното, само че цената му няма и да падне от 1 януари.

Иванов опроверга изказванията, че в случай че са продължавали доставките на съветски газ, то той е щял да бъде по-евтин за вътрешния пазар. Според него, в случай че са били признати контрактуваните от кабинета " Петков " 7 танкера от американската компания " Шиниър " в композиция с доставките от Азербайджан, цената също е щяла да е по-висока. Той регистрира, че откакто Европа е намерила други възможности на съветския газ, неговият дял от 40% е редуциран до едвам 7 на 100.

Иван Иванов разяснява още, че от позиция на нормативната уредба и поетите задължения към Европейски Съюз, няма възможност битовите консуматори да стартират да купуват ток от свободния пазар преди края на 2025 година Затова той успокои семействата, че няма да се случат непредвидени неща с тях.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР