БулфотоСкандал за концесията на Летище София.Правителството на ГЕРБ направи изненада,

...
БулфотоСкандал за концесията на Летище София.Правителството на ГЕРБ направи изненада,
Коментари Харесай

Скандал между БСП, ДБ и ГЕРБ за концесията на летище София

Булфото

Скандал за концесията на Летище София.

„ Правителството на ГЕРБ направи изненада, която ще е скъпоструваща на българския народ. Миналата година държавното управление в Министерски съвет подписа прелиминарен концесионен контракт за летище „ София “, в който са ясно написани отговорностите на концесионера, 550 мнл. лева без Данък добавена стойност, а вложенията за целия интервал да са към 600 млн.лв., като са избрани концесионните такси – 32% от приходите “, изясни проф. Румен Гечев на конференция в централата на Българска социалистическа партия, съобщи Флашнюз.

Договорът е подписан през юли в разгара на митингите и ковид, акцентира той.

По думите му държавното управление на Бойко Борисов сервира изненада: „ Искат да приберат заплащането по контракта от 550 млн. лева без Данък добавена стойност и от багажника на джипката раздават парите преди изборите, да вършат услуга – опростяване таксата на концесионера за 10 година “, изясни още той.

Преки изгоди от 2 милиарда лева внася концесията на летище „ София “, твърди Желязков

Транспортният министър е безапелационен, че концесионерът не предлага освобождение от заплащанията, а единствено отсрочване

Гечев попита риторично: „ Как двете страни са планували, че коронавирусът ще се развива толкоз дълго, че ще освободим за 10 година таксите на концесионера? “

„ Правителството е желало да подписа контракт, с цел да заплати тези 550 млн. лева, без да го интересува какво ще стане с вложенията. Защото какви са разбивките и какво става, в случай че концесионерът си вземе шапката след 10 година и напусне “, сподели още Румен Гечев и попита какво става с трети терминал на летището.

„ Правителството на Борисов усвоява парите и оставя на идващия кабинет да взема решение освен стопански проблеми, а свързани и с националната сигурност “, безапелационен е той.

Гечев счита, че това е сериозна отстъпка за десетки милиони на концесионера. „ И също така те увещават, че ще усилят концесионните такси и слагат под риск българския туризъм, защото ще се оскъпи износът на български компании и ще се сътвори спомагателна тежест върху българската стопанска система “, добави той.

Румен Гечев попита още за какво последните три седмици се подписва концесионен контракт преди изборите и си отговори: „ Защото най-вероятно са поели някакви задължения “.

В умозаключение той изиска отговори от държавното управление на Бойко Борисов и министъра на превоза Росен Желязков и попита дали с парите, дадени на концесионера, „ ще се пълнят чекмеджета “.  

Българската страна се отхвърля от половин милиард лв. от името на народа. Тези пари отдиоха в следващия бунар, в който изтичат нашите пари. Това разяснява съпредседателят на “Демократична България ” Христо Иванов за концесията на летище София. 

С Ивайло Мирчев, лидер на листата на обединението в Бургас и трети в столичния 24 МИР, двамата разясниха, че компанията концесионер на летище София SOF Connect, зад която стои Meridiam Eastern Europe Investments, печели търга, макар че не предлага най-хубавата цена и вложения. 

“Българската страна пренабрегва френски претендент, който предлага два милиарда лв. и дава концесията за милиард и 700 милиона лв., като за по-малко от месец процесът е задвижен и последва нарастване на таксите на пасажерите сред 60 и 90% ”, описа Мирчев. По думите му страната на процедура подарява половин милиард лв. на една съответна компания, като се отхвърля от събирането на концесионните такси за 10 години под претекст коронавирус рецесията, съобщи OFFnews.bg. 

“Това е класическа скица, зад която никой не знае кой стои. Появява се фантом и за него стартират да работят всички институции и регулатори ”, съобщи Христо Иванов. Той разяснява още, че “призракът ” се употребява от страхотна благотворителност, само че за сметка на народа.

Иванов уточни, че “Демократична България ” няма да разреши парите за българската стопанска система да отидат при незнайни играчи на пазара.

“Ние ще преразгледаме политиката на концесионните такси и ще освободим регулаторите, които са другари на Бойко Борисов и крепко са заседнали там ”, сподели съпредседателят на обединението. 

Министърът на транспортна и претендент за народен представител Росен Желязков отговори на БСП по обвиняванията за концесията на Летище София.

По-рано днес народният представител от Българска социалистическа партия Румен Гечев съобщи, че ГЕРБ желаят да опростят на концесионера таксите за първите 10 години и те да се реалокират за последните 10 години на контракта.

„ Тоест 10 години българският бюджет ще пием студена вода, откакто джипката раздаде 550 млн. лева без Данък добавена стойност “, разяснява Гечев.

 Румен Желязков отговори:

„ Днес ние видяхме новата коалиция сред Демократична България и Българска социалистическа партия в координирана акция като партизански набег. Двете партии с едни и същи тези нападнаха с три „ Н “ – непросветеност, неначетеност и неплатежоспособност, българската страна и годишните концесионни отговорности “

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР