Булфото, архивСлед унищожаването на 119 птици, открити в транспорт, превозващ

...
Булфото, архивСлед унищожаването на 119 птици, открити в транспорт, превозващ
Коментари Харесай

БАБХ съобщи много тревожна новина

Булфото, списък

След унищожаването на 119 птици, открити в превоз, пренасящ незаконно животни и птици, Областната дирекция по сигурността на храните - София град даде за проучване от Националната референтна лаборатория по инфлуенца и Нюкясълска болест по птиците проби от евтаназираните екземпляри. Първоначалните проучвания са потвърдили съществуване на птичи грип в две от птиците – лебед и патица. Окончателните резултати за варианта на болестта ще бъдат оповестени до дни.

По Закона за ветеринарномедицинската активност Зоопарк София е подложен под карантина. В тази връзка изпълнителният шеф на Българската организация по сигурността на храните разпореди следното: На съображение член 126, алинея 1 и член 117, алинея 1, т. 1, 2 и 7 от Закона за ветеринарномедицинската активност и по отношение на получен позитивен за М ген на Инфлуенца по птиците “ лабораторен резултат от Национална Референтна Лаборатория за “Инфлуенца “А “ и Нюкясълска болест по птиците ” към НДНИВМИ с протокол от изпитване с изх. № ДДД 02-646/27.02.2018 година от проби взети от иззети животни с протокол за предписание № 1/20.02.2018 година и изх № 475/20.02.2018 година на Регионална инспекция за опазване на околната среда Монтана и настанени в животновъден обект с рег. № 1407-044, Зоологическа градина- София, намиращ се в гр. София, общ. София., област София-град, Н А Р Е Ж Д А М: I. Директорът на ОДБХ–гр. София-град да провежда осъществяването на следните ограничения с оглед очистване и ограничение на разпространяването на заболяването

Инфлуенца по птиците:

1. Налагане на забрана за напредване на птици от и към Зоологическа градина- София.

2. Налагане на забрана за напредване на яйца, фуражи за птици, боклуци, тор от птици, съоръжение, употребявано в обекта и имащо допир с птици от Зоологическа градина- София.

3. Затваряне и развъждане на закрито по стада на типовете птици, за които това е допустимо, за попречване на контакта с диви птици.

4. Засилване на ограниченията за биосигурност и предпазване на всички фуражи за изхранване на птици на закрито.

5. Организиране на клинични прегледи на птиците, намиращи се в Зоологическа градина- София.

6. Организиране на взимане на фекални проби от всички волиери и пространства, в които се отглеждат птици в обекта.

7. Налагане на възбрана за достъп на външни лица до Зоологическа градина- София, до привършване ограниченията по т. 1 – 6. II. За осъществяването на дейностите по т. I, т. 1-6 да се показва ежеседмичен отчет до дирекция „ Здравеопазване и хуманно отношение към животните, и надзор на фуражите “ към Централно управление на БАБХ на ел. поща: [email protected].

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР