Булфото (архив)   По 5000 евро за паспорт са плащали

...
Булфото (архив)   По 5000 евро за паспорт са плащали
Коментари Харесай

По 5000 евро за паспорт са плащали кандидати от Косово, по 1 000 лева са давали македонците

Булфото (архив)
 
По 5000 евро за паспорт са плащали претенденти от Косово, по 1 000 лв. са давали македонците. Това разкри човек от системата, осведомен от близко с корупционната скица в Агенцията за българите в чужбина пред БТВ.

Аферата докара до ареста на шефа на Агенцията.

Най-лесно се става българин като си отвориш компания и назначиш 10 чиновници, споделя вътрешният човек. Въз основа на тази своя комерсиална активност му се издава статут за непрекъснато престояване. Вторият метод е като лице, притежаващо компания, непознат жител – от страна отвън Европейски Съюз, си вади документ за съществуване на комерсиално посланичество в България. Третият вид, който е най-предпочитан в последите години, е да си издействат статут за непрекъснато престояване въз основа на документ за български генезис, описа очевидецът.

С претендентите за българи работят над 100 медиатори и точно те оказват помощ в събирането на документи и адресната регистрация. „ Те употребяват фиктивни адреси. Сумите са разнообразни в другите райони в БГ – сред 50 и 100 евро на човек за адресна регистрация. В пограничните региони с Македония и Сърбия, в областите Благоевград и Кюстендил, там е всеобщо.... ”, споделя мъжът, който пожела да резервира анонимност.

Посредникът реализира контакт с управителния чиновник, в нормален работен ден, в региона на Агенцията се срещат, дават се документи, дават се и надлежно самите пари. В Агенцията се работело по цени за експресна поръчка и услуги за чужденци с мюсюлмански имена. „ Най-често лицата заплащат сред 300 и 500 евро за по-бързото издаване на документа. И имаме разделяне от коя страна е кандидатстващото лице. Реално дали има съображение от тази страна да бъдат издавани документи на лица с български генезис, както и той дали е с мюсюлмански или християнски имена ”, изяснява още той.

„ За приемане на уверение за български генезис на разположение от Македония е 1000 евро. За лице, което е от Косово е сред 3000 и 5000 евро ”, споделя вътрешния човек. Така през последната година няколко хиляди чужденци са станали българи - единствено по документи без да имат нищо общо с България.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР