Буквално още парещ, след представянето си на CES преди няколко

...
Буквално още парещ, след представянето си на CES преди няколко
Коментари Харесай

Asus ROG Phone 8 Pro – мощен и стилен геймърски смартфон

Буквално още горещ, след представянето си на CES преди няколко дни, при нас за ревю е най-новия геймърски смарт телефон на Asus ROG Phone 8 Pro. По всичко наподобява, че това е устройството, което е тъкмо за вас, в случай че желаете най-мощния геймърски телефон на пазара. Въпреки това обновеният, рационализиран дизайн и усъвършенстваните камери вършат по този начин, че моделът ще се хареса на всеки, който търси първокачествен телефон с Android.  Но всичко по реда си…

Започваме с това, че от няколко години Asus се трансформира в водач на пазара на профилирани телефони за игри. Още петото и шестото пооление направиха сериозен отзив за първото място в тази ранглиста, само че със ROG Phone 7 Ultimate от 2023 година в ръцете си имахме зверско устройство, което незабавно се трансформира в телефона за мобилните геймъри. С 16 GB оперативна памет и всепризнатия чипсет Snapdragon 8 Gen 2 на Qualcomm той осигуряваше продуктивност от най-високо равнище, оправдавайки високата си цена. И въпреки всичко, колкото и да беше мощен, Asus се надява да го усъвършенства с неговия правоприемник – ROG Phone 8 Pro.

Подобно на своите прародители, 8 Pro е извънредно мощно и способно устройство, само че този път е освен това от следващия телефон за игри. Вижте за какво.

Дизайн и направа

Вероятно най-главната характерност на дизайна на ROG Phone 8 Pro е, че той е видимо по-лек и грациозен от миналогодишните модели. Вече го няма белия „ футуристичен “ дизайн на Asus ROG Phone 7 Ultimate, а Phone 8 Pro има по-дискретна монолитна черна цветова гама, която ще се хареса повече на хората, които не са чак толкоз отдадени геймъри.

Широката аудитория ще се радва да научи, че телефонът към този момент тежи 225 г спрямо 239 г за Phone 7. Въпреки че това към момента го слага в по-обемната част на спектъра, той е по-лек от доста други премиум Android-и (включително 234-грамовия Samsung Galaxy S23 Ultra).

Телефонът е и по-тънък от преди – 8,9 мм спрямо 10,49 мм за серията Phone 7. Това още веднъж е много скромна разлика, само че тя оказва помощ да се придаде на устройството друго чувство и осцилация от постоянните му сътрудници, засилвайки чувството, че то е ориентирано към по-широк кръг консуматори, в сравнение с през предходните години.

Други забележителни характерности включват модифициран квадратен модул на камерата на гърба на телефона, в който се намират тройните задни лещи и светкавицата. Освен това нещата са похвално минималистични, като лъскава черна линия минава диагонално през матовия заден панел, който компанията назовава „ Phantom Black “.

Едно друго усъвършенстване спрямо предходните модели е, че Phone 8 Pro към този момент има рейтинг IP68. Това го прави водоустойчив на дълбочина до 1,5 метра за половин час, само че и изцяло предпазен от прахуляк. Без подозрение дизайнът на ROG Phone 8 Pro го прави по-практичен телефон за всекидневието от предшествениците му.

Екран и високоговорители

Подобно на своя предходник, ROG Phone 8 Pro разполага с огромен 6,78-инчов AMOLED екран. Той включва оптималната периодичност на освежаване от 165 Hz, само че този път включва технологията LTPO. Това значи, че честотата на освежаване може автоматизирано да се контролира от 1-120Hz според от това, което вършиме, което спомага за увеличение на живота на батерията.

По-голямата оптималната бляскавост обаче евентуално е по-значима. 8 Pro може да доближи оптималната бляскавост от 2500 нита, спрямо 1500 нита при Phone 7 Ultimate. Това е от огромно значение, когато играете игри или гледате медии, които изискват малко повече светлина, изключително като се има поради какъв брой отразяващ е дисплеят.

Дисплеят евентуално е най-голямата разлика сред двата телефона, като ROG Phone 8 Pro вкарва и опцията за постоянно включен екран. Тази функционалност е относително лимитирана, като дава информация за часа, датата и заряда на батерията, само че все пак е добре пристигнала.

Тъй като има по-тънки рамки към екрана си, този път 8 Pro включва селфи камера с дупчица. Това може да е въпрос на усет, само че премахването на по-дебелата рамка в горната част на екрана способства за по-изтънчен външен тип.

Единственият минус на по-малката горна рамка обаче е, че телефонът не включва впечатляващите двойни предни високоговорители на ROG Phone 7 Ultimate, който беше екипиран с вграден усилвател. Аудиото към момента е положително и се възползва от потреблението на тримерен тон, само че му липсва част от фактора „ уау “, който получихме преди.

Спецификации и продуктивност

ROG Phone 7 Ultimate беше един от най-мощните смарт телефони на пазара все още на стартирането му през април 2023 година, а Phone 8 Pro продължава традицията на Asus да превъзхожда множеството си противници.

Да се каже, че Phone 8 Pro е мощна машина, би било малко подценяване. С най-новия чип Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 на борда, той елементарно надминава предшественика си в множеството бенчмарк проби.

Бързината му се покачва в допълнение от 16 или 24 GB оперативна памет на борда. Да не приказваме за графичния процесор Adreno 750 на Qualcomm, който е създаден с мисъл за игрите и може да контролира честотата на фрагментите с акуратност до 1 Hz.

Има и алтернатива за 512GB или 1TB вътрешна памет, която и в двата случая обезпечава задоволително място за евакуиране и запис. Няма обаче поддръжка за разширяема памет.

Телефонът освен наподобява като звяр на хартия, само че и се показва като такова, като устройството се оправя с всички най-нови игри за Android без никакви проблеми. По време на работата си с устройството изпробвах игри като Call of Duty: Mobile, PUBG Mobile и Need for Speed: No Limits и в нито един миг ROG Phone 8 Pro не изпита каквото и да е закъснение или закъснение.

Това значи, че той може да се оправи с всички ежедневни задания с лекост, а мощността и скоростта на телефона го вършат съвършен и като работно устройство. Той ми разреши да пускам няколко приложения по едно и също време без никакви проблеми, което го прави съвършен за работа с документи, изображения, видеоклипове или нещо друго.

Сравнителни проби на Asus ROG Phone 8 Pro

Както и при предходните ROG телефони, Phone 8 Pro е съчетаем със личен аксесоар за вентилатор. Известен като AeroActive Cooler X, Asus споделя, че той е с 29% по-малък от своя предходник (AeroActive 7) и също по този начин предлага 1,2 пъти по-висока топлинна успеваемост.

Закрепването му в профил на 8 Pro се предлага, когато употребявате X-Mode на телефона, който се включва автоматизирано, когато започнете да играете по-сложни заглавия.

Камери

Ако Asus в действителност желае ROG Phone 8 Pro да надвиши етикета „ геймърски телефон “ и да се трансформира в всекидневно устройство, той би трябвало да има страхотна камера. А в тази област е мъчно да се конкурирате, като се има поради необятната гама от телефони с чудесни камери, налични сега.

Въпреки че не може да се конкурира с тях, 8 Pro е огромна крачка напред, що се отнася до представянето на камерата. Той разполага с модул за задна камера с три обектива, който съчетава 50Mp главен обектив с 13Mp ултраширок и нов 32Mp телефото. Въпреки че се минава към селфи камера с перфориран отвор, тя към момента е с 32Mp датчик.

На процедура главният 50Mp обектив – Sony IMX890 – е кадърен да прави в действителност хубави фотоси, като включването на оптична стабилизация на изображението (OIS), основана на кардан, оказва помощ да се предотвратят размазването и размазването. Изображенията са внезапни и естествено изглеждащи, без действителна наклонност към пренасищане на фотосите или прибавяне на прекалено много бляскавост.

Другите два обектива също са изцяло използваеми, въпреки и не толкоз впечатляващи, колкото главната камера. Ултраширокоъгълният 13Мр работи добре при добра светлина, като предлага малко по-наситено – само че въпреки всичко прелестно – изображение от главния обектив.

И въпреки че телеобективът се нуждае от деликатен фотограф, с цел да извлече най-хубавото от него, неговото 3-кратно оптично нарастване може да ви приближи до действието, като в същото време резервира задоволително елементи и изясненост.

Също по този начин е добре да се означи, че нощният режим на телефона работи доста добре. Както демонстрират някои от пробите на камерата, той може да ви помогне да извършите много живи и транспарантни изображения, откакто слънцето е залязло, при изискване че имате постоянна ръка.

Живот на батерията и зареждане

С 5500 mAh батерията на ROG Phone 8 Pro е с 500 mAh по-малка от тази (всъщност две), която се намира в 7 Ultimate. Основната причина за това понижение е, че оказва помощ да се направи устройството по-тънко и по-леко от предшествениците му. Въпреки това Asus твърди, че животът на батерията остава същият, с помощта на усъвършенстваната успеваемост на софтуера.

На процедура елементарните консуматори ще открият, че телефонът елементарно устоя няколко дни, без да се нуждае от презареждане. Що се отнася до постоянните геймъри, те би трябвало да могат да изкарат през целия ден, в случай че не играят солидно по-интензивни игри, употребявайки X-Mode на телефона.

Със сигурност в никакъв случай не съм имал проблеми с изкарването на деня с батерията на 8 Pro, бенчмарк тестванията демонстрират, че тя не разполага с отличната устойчивост на по-ранните ROG Phones. Тестът на батерията Work 3.0 на PCMark симулира действителна приложимост при много типичната стойност от 200 нита.

Резултатът на 8 Pro от 11 часа и 34 минути е добър, само че не е чак толкоз впечатляващите 14 часа и 55 минути на 7 Ultimate. Въпреки това нито един от тях не попада в топ 10 на обобщението на телефоните с най-хубав живот на батерията.

Зареждането обаче остава доста бързо при ROG Phone 8 Pro, който се предлага с 65W зарядно устройство, което може да доближи до към 80% за 30 минути. За разлика от 7 Ultimate, той поддържа и безжично зареждане с мощ 15 W, макар че ще би трябвало да закупите настрана съвместимо безжично зарядно устройство (то ще работи с всички, които поддържат Qi).

Софтуер и приложения

Както и при предходното потомство, ROG Phone 8 Pro разполага с два основни софтуера за геймъри. Първият е Game Genie, който изкарва табло от долната част на екрана и разрешава на геймърите да трансформират разнообразни настройки по време на игра – от честотата на освежаване и режима на игра до контролите и записването на екрана.

Това оказва помощ за възстановяване и рационализиране на гейминг преживяванията на 8 Pro, както и приложението Armory Crate на Asus. Това всъщност е обединен център за игрите и функционалностите за игри на устройството, който разрешава на потребителите да изтеглят и сортират заглавия или да настройват тънко продуктивността на телефона.

Разбира се, тези две функционалности оказват помощ да се затвърди позицията на 8 Pro като един от водещите геймърски телефони на пазара. И въпреки всичко на борда на устройството има и редица други приветствани софтуерни функционалности, в това число такива, които ще се харесат на по-широка публика.

Вероятно най-интригуващите са разнообразни принадлежности, основани на изкуствен интелект. Например телефонът може да обезпечи захранвано от изкуствен интелект угнетяване на шума при позвънявания, както и функционалност за семантично търсене, която доста улеснява намирането на точното приложение или уеб страница, които желаете. Има и функционалности с изкуствен интелект за игри, като да вземем за пример X Sense 2.0, която може да дава препоръки и подсказки в игрите.

Нито една от тези функционалности не е новаторска сама по себе си, само че комбинирани, те спомагат за по-завладяващо и интуитивно преживяване.

Що се отнася до главния програмен продукт, телефонът работи с Android 14, като от горната страна е конфигуриран комфортният потребителски интерфейс ROG UI. Освен горепосочените, Asus не е направила никакви огромни промени в софтуерното преживяване.

Но за жалост, тя подсигурява единствено две актуализации на версиите на Android, което е много по-назад от множеството съперници. Все отново получавате най-малко четири години актуализации на сигурността.

Трябва ли да купите Asus ROG Phone 8 Pro?

Asus ROG Phone 8 Pro значително съумява в задачата си да се развие оттатък рамките на нормално устройство за игри.

Той освен се отличава със страхотна изчислителна мощност, която може да се оправи с всяка игра или задача, само че прибавя и привлекателно усъвършенстван дизайн и усъвършенствана система на камерата с три обектива.

Да, той остава безценен с цена над 2500 лева, само че комбинацията от изострен екран, бързо зареждане, гъвкави камери и безподобна продуктивност оказват помощ да се оправдае цената. Ако търсите телефон с Android от висок клас и можете да си го позволите, ROG Phone 8 Pro несъмнено си заслужава да бъде прегледан.

Плюсове
    Супербърз чип Snapdragon 8 Gen 3     Нов олекотен дизайн     Честота на освежаване 165 Hz     Отлични камери
Минуси
    Животът на батерията е относително кратък     Висока цена     Само две актуализации на версията на операционната система

Спецификации
    Android 14     6,78-инчов HDR10+ LTPO AMOLED (2400×1080) 20:9, 165Hz     Процесор Qualcomm SM8650-AB Snapdragon 8 Gen 3     16/24 GB LPDDR5X RAM     512GB/1TB UFS 4.0 вътрешна памет     Камери     50Mp главен сензор     32Mp телеобектив     13Mp ултраширок сензор     32Mp предна камера     Оптичен скенер за пръстови отпечатъци под дисплея     2D различаване на лица     Wi-Fi 6E/7     Двойна SIM карта (Nano-SIM)     Bluetooth 5.3     Батерия с потенциал 5 500 mAh     65W кабелно зареждане     163,8 x 76,8 x 8,9 мм     225g
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР