Буквално часове след смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални

...
Буквално часове след смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални
Коментари Харесай

Проверка на факти: Как Юлия Навалная се превърна в жертва на масирана дезинформационна кампания

Буквално часове след гибелта на съветския опозиционен водач Алексей Навални в обществените мрежи стартира лавинообразна дезинформационна акция против брачната половинка му Юлия Навалная, откри " Българска национална телевизия тествано ".

Обобщено изказванията гласят следното:
не го е виждала от две години;принудила го е да се върне в Русия;приписал ѝ e цялото си имущество;появява се на публично място с различен мъж;възползва се от гибелта му.
Нашата инспекция на обстоятелства сподели, че тези изказвания са основани на подправени фотоси, изкуствено основани аудиовизуални материали или изображения, извадени от подтекста, в който са снимани. Макар че придобива лавинообразна скорост след гибелта на Алексей Навални, акцията против брачната половинка му стартира седмици преди този момент.

Аудиозаписът с " майката на Алексей Навални "

В обществените мрежи български консуматори популяризират текст на видеообръщение на майката на Навални - Людмила, в което се твърди, че разобличава Юлия Навалная. Текстът е оповестен и на интернет уебсайт на 23 февруари, където досега е натрупал 48062 четения.



Текстът гласи (публикуваме го без редакторска намеса):

„ Драга, Юлия Борисовна Абросимова (моминското име на Юлия - б.а.),
Сега желая да се обърна към вас. За финален път видяхте сина ми през февруари 2022 година Нямахте възбрана за влизане в Русия, против вас не е формирано нито едно наказателно дело, само че вие в никакъв случай не сте идвали да го посетите за тези 2 години. Всъщност от пролетта на 2021 година не сте женени за сина ми, появявате се нахално и обществено в обществото с други мъже.

Вие го принудихте да пристигна в Русия, когато преди малко беше излязъл от кома и не можеше да реши обстановката. Вие принудихте по този метод, цялото имущество на Алексей да бъде трансферирано на вас. Ти даже лиши личния си наследник от завещание, заради което той не желае да приказва с теб. Настроихте щерка си против сина си.

За мен беше необичайно да те видя усмихната, няколко часа след гибелта на Алексей, и да приказваш от негово име в Мюнхен. Как по този начин си присвоявате неговия глас след гибелта му? Дори не направихте пауза, не спазихте печал в името на приличието. Хукнахте да продавате гибелта му. Ти си лицемерен и подъл човек. Презирам ви и ви не разрешавам да спекулирате с името на моя наследник, моето дете! ”

Публикуваният текст е дословен превод на , за който се твърди, че е на Людмила Навалная. Откриваме го в Екс и Сигнал от непознати консуматори. Разпространява се и в Телеграм, а в съветската обществена мрежа Вконтакте даже има превод на немски език.



Прави усещане, че и не съответствува с видеообръщенията на Людмила Навалная, които тя насочва след гибелта на сина ѝ. Заради проблемите, които съветските управляващи сътвориха с предаването на тялото на Навални на околните му и организирането на погребението му, Людмила Навалная насочи две обръщения в формалния канал на опозиционера.



Освен това, в публикувания аудиозапис, " майката на Навални " се обръща към брачната половинка му Юлия ту на " ти ", ту на " вие ".

Допитахме се и до платформа за засичане на наличие, основано чрез изкуствен интелект. Резултатът сподели, че аудиозаписът евентуално е изкуствено генериран.



Снимките на Юлия Навалная с различен мъж

Фалшивият аудиозапис на майката на Навални продължава да се популяризират от български консуматори, съпроводени от фотоси на Юлия Навалная с различен мъж.



Снимките се популяризират освен у нас, само че и в други европейски страни. е засякъл сходни изявления на френски, италиански и немски език със същата фотография.



Оказва се, че тя е от август 2021 година На нея Навалная е до съветския милионер в заточение Евгений Чичваркин, който е написал коментар към поста: “С първата дама на прелестната бъдеща Русия ” и допълнение “Свобода за Навални ”.

View this post on Instagram

Чичваркин е съосновател и някогашен притежател на първия съветски мобилен оператор. От 2008 година живее във Англия. Критик е на Путин. за идеята на Навални. След отравянето му е поел част от медицинските разноски по лекуването му, оповестява Ройтерс.

Още при първото си издание фотографията провокира възторг, а , че плажът в Латвия, откъдето е фотографията, към момента не е високомерен от талибаните и човек може да се разхожда с омъжени дами.

За да се ускори внушението за връзка на Навалная с Чичваркин, се популяризира и още една фотография на двамата.



Истинската фотография е на Агенция Франс Прес с дата 19 юли 2013 година Навалная прегръща брачна половинка си Алексей, който по това време е освободен от пандиза след обжалване. Кадърът е употребен от злонамерени консуматори, които с фотошоп са заменили Навални с предприемача Чичваркин.



" Обща резервация на хотелска стая " с Христо Грозев

Български и непознати консуматори всеобщо популяризират и друго изказване за обща резервация в хотел на Юлия Навалная и българския проверяващ публицист Христо Грозев.



Телевизия France 24 е събрала множеството от подправените изказвания за Юлия Навалная. , че показаната фактура е подправена и резервацията е резултат от фотомонтаж.

Неизвестна сътрудничка на Алексей Навални

Самият Христо Грозев също показа в профила си в Екс .

След неочакваната гибел на Алексей Навални в отдалечена арктическа наказателна колония, вдовицата му се обрисува като новото лице на съветското опозиционно придвижване, а самата тя разгласи, че ще продължи делото на брачна половинка си. Широкообхватна и координирана онлайн акция цели да опетни репутацията ѝ, са открили основана в Лондон организация с нестопанска цел и група анонимни съветски откриватели, които наблюдават онлайн интензивността на обвързваните с Кремъл тролове. Кампанията се води в Телеграм канали и посредством профили в обществените мрежи, следени от групи, близки до Кремъл. Те обаче се споделят и от елементарни хора, които имат вяра на изказванията. Кампанията против Юлия Навалная включва към този момент изброените образци с подправени видеа и фотоси. Целта е Юлия Навалная да бъде показана като нелоялна към починалия си брачен партньор.

Кампанията против Навалная обаче стартира седмици преди гибелта на Алексей Навални. Точно подобен е образецът с подправената обща резервация на Грозев и Навалная. В началото на февруари немскоезичен уеб страница разгласява изказване за спекулация сред двамата, опирайки се на видео на някогашна сътрудника на фондацията на Навални.

Профилът в Инстаграм, където е оповестено за първи път, към този момент не съществува. Вероятно той е преднамерено основан и заличен, директно откакто видеото е почнало да се споделя.



Откриваме запис, споделян от български консуматори два дни след гибелта на Навални.



Цитираните самостоятелни откриватели не са разкрили обществена информация или профил в мрежите с лицето на дамата от записа, което ги кара да се съмняват, че още веднъж става дума за операция с изкуствен интелект.

Дезинформационната акция против Юлия Навалная тече в разнообразни елементи на Европейски Съюз. За това свидетелстват и материали от и екипи за инспекция на обстоятелства. Едновременното разпространяване на едни и същи подправени изказвания в разнообразни страни и на разнообразни езици е измежду постоянно срещаните принадлежности на координираните дезинформационни акции.

Заключение: Срещу Юлия Навалная се води масирана дезинформационна акция в Европа. За задачата са употребявани подправени фотоси, изкуствено основани аудиовизуални материали или изображения, извадени от подтекста, в който са снимани.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР