Букурещ. Върховният касационен съд на Румъния днес освободи бившия министър-председател,

...
Букурещ. Върховният касационен съд на Румъния днес освободи бившия министър-председател,
Коментари Харесай

„Нова Македония“ : Свалиха обвиненията срещу бившия румънски премиер Виктор Понта

Букурещ. Върховният касационен съд на Румъния през днешния ден освободи някогашния министър-председател, социалдемократа Виктор Понта, от обвиняванията погрешни изказвания, съучастничество в данъчни измами и пране на пари по делото „ Турчени - Ровинари ", оповестява скопското електронно издание „ Нова Македония “ , като прецизира, че решението на съда не е дефинитивно и предстои на обжалване.
От същите обвинявания бе освободен някогашният министър от Социалдемократическата партия Дан Шова.
Бившият шеф на енергийния комплекс „ Турчени ", Думитру Кристeа бе наказан на четири години затвор по обвинявания в корист със служебно състояние, а някогашният шеф на енергийния комплекс „ Ровинари " Лауренциу Чурел бе оневинен.
Понта бе упрекнат, че в интервала от октомври 2007 година до декември 2008 година посредством адвокатска адвокатска фирма е получил от съдружие „ Шова и сътрудници " 181.439 леи (39.106 евро) за фиктивни действия, които не са били осъществени.
Прокурори от Националната дирекция за битка с корупцията настояха за присъда за отнемане от независимост за Понта и Шова.
Виктор Понта, който оглавяваше държавното управление от 2012 до 2015 година, стана първият румънски министър председател след рухването на режима на Николае Чаушеску, който бе изправен пред съда по време на неговия мандат.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР