Аржентинското песо се понижи, след като десничар, който се възхищава на Тръмп, излезе на първо място в първичното гласуване

...
БУЕНОС АЙРЕС, Аржентина (AP) — Аржентинското песо се срина в
Коментари Харесай

БУЕНОС АЙРЕС, Аржентина (AP) — Аржентинското песо се срина в понеделник, след като дойде 52-годишен кандидат, който се възхищава на бившия президент Доналд Тръмп първи в първичните избори, които ще помогнат за определянето на следващия президент на страната.

Хавиер Милей разтърси политическата върхушка на Аржентина в неделя, като получи най-големия дял от първичните гласове за кандидати за президент на общите избори през октомври, за да определи кой ръководи една опустошена нация от икономически проблеми.

Milei иска да замени песото с долара и казва, че централната банка на Аржентина трябва да бъде премахната и че смята, че изменението на климата е лъжа. Той характеризира сексуалното образование като трик за унищожаване на семейството и каза, че вярва, че продажбата на човешки органи трябва да бъде законна. Той също така каза, че за аржентинците трябва да е по-лесно да притежават пистолети.

Правителството на Аржентина реши да девалвира местната валута с 20% рано сутринта в понеделник след изненадващото показване, което превърна Аржентина в последната страна, в която гласоподавателите избра аутсайдерски кандидат, за да изрази гняв срещу статуквото. Две основни политически коалиции си размениха власт в продължение на десетилетие в Аржентина.

Операторите наблюдаваха нервно в понеделник как стойността на песото също се понижи на паралелния или син пазар, спадайки с 12% до ранния следобед.< /p>

Аржентина изисква гражданите да гласуват и 69 процента от 35-те милиона избиратели в страната отидоха до урните, като всеки избра кандидати за позиции, вариращи от местен съветник до президент.

Големите партии се състезаваха се надпреварва да бъде негов кандидат за президент. Millei беше безспорен и получи няколко точки повече от кандидатите на партиите, доминирали в аржентинската политика.

След като се справи много по-добре от очакваното, нововъзникващият кандидат с дълги бакенбарди и рошава коса, който спечели известност и рокзвезда -като следване от гневни ругатни срещу „политическата каста“ сега е истински претендент за президентския пост.

С около 97% от отчетените избирателни секции Milei имаше около 30% от общия вот, според официален представител резултати. Кандидатите в основната опозиционна коалиция, Обединени за промяна, бяха с 28%, а сегашната управляваща коалиция, Съюз за родината, имаше 27%.

За да спечели вота след два месеца, Милей би трябва да увеличи своя дял от гласовете на нацията с 15%, голямо препятствие дори в нация, където избирателите са склонни да предпочитат кандидати, които смятат за победители.

Ако един кандидат не получи 45% от гласовете , те ще се нуждаят от 40% и 10 точки преднина пред втория кандидат. В противен случай надпреварата щеше да стигне до балотаж през ноември между първите двама.

Празнувайки в своя предизборен щаб, Милей обеща да сложи „край на паразитната, корумпирана и безполезна политическа каста, която съществува в тази страна“.

„Днес направихме първата стъпка към реконструкцията на Аржентина“, каза той. „Невъзможна е една различна Аржентина със същите хора, както винаги.“

Milei е депутат в долната камара на Конгреса на Аржентина от 2021 г.

Аржентина се бори с годишната инфлация през 100%, нарастваща бедност и бързо обезценяване на валутата, и Milei първо привлече по-широка подкрепа, като призова страната да замени песото с щатския долар.

„Много съм щастлив, ние търсим промяна. Омръзна ни да живеем така“, каза 19-годишният Франко Лесертесур, докато празнуваше пред изборния щаб на Милей в центъра на Буенос Айрес. „Всички страни, които бяха доларизирани, в крайна сметка продължиха напред и спряха да имат инфлация.“

Основната опозиционна коалиция, Обединени за промяна, се придвижи повече вдясно, тъй като бившият министър на сигурността Патриша Булрих, която направи твърдост на престъпността в центъра на нейната кампания, с лекота победи по-центристки съперник.

В управляващата в момента коалиция, Съюз за родината, по-благоприятният за бизнеса кандидат – министърът на икономиката Серджо Маса – лесно победи ляв съперник, но все пак получи като цяло побой от гласоподавателите, разочаровани от лошото състояние на икономиката, завършвайки на трето място за общ брой гласове.

В избирателния щаб на Milei партийните лидери бяха във възторг, докато хората празнуваха навън, изразявайки оптимизъм, че подкрепата на техния кандидат само ще нарасне в навечерието на октомври.

„Харесвам идеите му за свободата. Идеите му не ме плашат. Хората са свободни да избират това, което искат“, каза Орландо Санчес, 26, работник в търговията на дребно. „Ако престъпниците се разхождат с оръжия на коланите, защо един обикновен гражданин да не може да има такъв законно и с необходимите документи? Хората очевидно са уморени от политиката, постоянното лъгане.“

___

Журналистите от Associated Press Алмудена Калатрава, Дебора Рей и Натача Писаренко допринесоха за този доклад.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР