Будизмът е философия, чиито правила са ориентирани към човешкото щастие

...
Будизмът е философия, чиито правила са ориентирани към човешкото щастие
Коментари Харесай

5-те БУДИСКИ правила за щастлив и хармоничен живот

Будизмът е философия, чиито правила са насочени към човешкото благополучие и пътя към намирането му. За да бъде човек благополучен, би трябвало да открие своя вътрешен мир, да бъде спокоен със себе си. Стотици хиляди хора изповядват будистката философия и следват разпоредбите за благоденствие и благополучие. Ние ви предлагаме да се запознаете с 5 от тях в този момент.

Оставете упованията – всеки човек носи нещо в живота ни, само че не е ясно дали то е повече или по-малко положително. Затова се отървете от упованията, по този начин няма да бъдете разочаровани. Приемете хубавото като подарък, а неприятното като урок и извлечете изгодите от него. Не се оплаквайте, просто се учете. Във всяка отрицателна обстановка има и нещо позитивно, просто би трябвало да се научите да го откривате.
Българите са будисти
Проучване се захвана с един свръхестествен български инстикт - да се има вяра в суеверията. Анкетата е открила да вземем за пример, че 75% от сънарод...
Прочети повече
Давайте повече – не става дума само за материални неща. Давайте поддръжка, любов, препоръки, почитание. Хората, които са уверени в себе си, дават без да търсят нещо в подмяна. То единствено идва при тях поради безкористността, която демонстрират. Отворете сърцето си към другите и давайте. Така ще бъдете още по-силни, с по-висока самокритика, а щедростта ви ще заразява близките и ще ги учи да бъдат по-добри към другите.

Оставете терзанията зад тила си – не се тревожете за бъдещето, живейте в този момент. Обикновено терзанията ни са свързани с вероятни сюжети, които могат да се случат, само че постоянно те са отрицателни. Това поражда тревожни мисли за нещо, което към момента даже не се е случило и не се знае дали ще се случи. За да се отървете от тях, просто живейте в този момент – бъдете напълно в сегашното. Извлечете всичко, което можете от настоящия миг и му се насладете.

Оставете арогантността – въпреки да е ориентирана към другите, тя вреди на нас. Усещането за предимство се свързва със самокритиката. Упреквате се за всяка дребна неточност, която извършите, тъй като вие просто би трябвало да бъдете по-добри от другите. Ако пък някой насочи рецензия към вас, това просто ви побърква. Не се приемайте толкоз съществено. Приемете, че е обикновено да допускате неточности, да се учите от тях и да извървите своя личен път по отношение на възгледите си. Оставете се да бъдете стимулирани от похвалите и уважението на другите хора към вас, които сте заслужили.

Оставете омразата да си отиде – при омразата се смесват отрицателни страсти към възмущение, яд, отричане и други. Тя е мощно възприятие, което може да се трансформира в метод, по който гледаме света. Със сигурност би трябвало да се отървете от нея, с цел да бъдете щастливи. Ако ненавиждате някого, пробвайте да се поставите на негово място и да разберете за какво е постъпил по този начин по отношение на вас. Може би ще деянията състрадание и ще замените омразата с друго чувство, което ще ви помогне да простите и да се избавите от отрицателното възприятие.
Четирите правилото на духовността
Понякога в живота ни има интервали, които асоциираме с черни дупки. Ако нещата не вървят в мечтаната от вас посока, в случай че някой ви е наранил...
Прочети повече
Още от ЛЮБОПИТНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР