Будител е наше, българско понятие. Някога това са били предимно

...
Будител е наше, българско понятие. Някога това са били предимно
Коментари Харесай

Нелепо е чекмеджето с пачките да поздравява за Деня на будителите

Будител е наше, българско разбиране. Някога това са били най-вече книжовни и бунтовни хора, които повдигали духа на българите в тежки времена. Неблагодарна работа, в името на достойното бъдеще, което заслужава всеки народ. Някои от будителите са били уважавани, други излъчени и оплювани, тъй като са хвърляли камък в блатото на кроткото, въпреки и мизерно битие.
Бунтарството не е било всеобща мода, както и през днешния ден. Но с времето управници се научиха, а хората привикнаха да чуват красиви думи за будителите, въпреки в значително случаи да са лицемерни и официални.

А и има още доста въпроси без отговори. Например, будител ли е бил Стефан Стамболов, който от млад бунтовник минава през самоуверен и интелигентен управленец, само че печели и славата на сатрап, курвар и комарджия? А Захари Стоянов, който наподобява безспорен в листата на будителите – и с право, - само че нали той елементарни след Освобождението на предателя дядо Вълю, поради който турците отрязаха главата на Бенковски? Защото овчаринът се оправдал, че му трябвали пари и по тази причина...

Будител сигурно е и поетът Никола Вапцаров, само че белким не сте чули също, че е терорист, вярно наказан на гибел?

А Людмила Живкова, която била основала условия за „ подем на българската просвета “? Но пък нали стана член на Политбюро на Централен комитет на Българска комунистическа партия, тъй като е щерка на Тодор Живков? Будител ли е учителя Петър Дънов, който едни боготворят за учението му за любовта и положителното, а други считат за подражател?

Форализирането на деня 1 ноември оставя без отговори доста въпроси. А те са значими, тъй като биха форирали у всеки от нас повече рабиране за значимите неща в живота. Биха ни дали разсъдък и храброст да настояваме какъв живот да живеем и какъв да бъде той за новите поколени.

Борисов поздравил лекарите и учителите за Деня на будителите, тъй като е министър председател и подобен е протоколът. Не зам дали почита същински тази дата, само че думите му звучат неуместно на фона на някои общоизвестни и безпощадни статистики. За 11-та година негово ръководство страната ни е с най-лошо опазване на здравето в Европейски Съюз, с най-вече болни, застаряващи и умряли. Но сме първи по неначетеност и изтичащи млади българи и експерти в чужбина. Непонятно е основният виновен за неуспехите в тези браншове да подрежда красиви изречения в чест на будителите. А дали Борисов знае какъв брой медици и преподаватели желаят неговата и на Гешев оставки, както и промяната на цялото ръководство?

И по какъв начин изобщо наподобява неговият привет на фона на чекмеджето, цялостно с пачки и злато, и определението „ елементарна кърджалийска п…а “ за ръководителя на Народното събрание? Тези и други сходни образци духовната категория ли са или някаква перверзия? Трябва да сме наясно с тези неща, не да ги подминаваме като тон от досадна муха. Това води до незаинтересованост и примирителност. Затова не чухме най-малко един доктор или преподавател да откажат да одобри поздравлението на Борисов. Това подминаване на очевидното ще ни докара до такава степен, че на следващия ден измежду будителите някой ще подреди и Делян Пеевски, тъй като е " човек на словото ", притежаващ и контролиращ огромен брой медии. Какво от това, че бълват фашизоподобна агитация...

И въпреки всичко положителната вест е, че будители има. Гласът им се чува на площадите, в студентски аудитории, класни стаи, лечебни заведения, в някои медии, театри, ателиета, лаборатории и другаде. Будителите са смели и скромни хора, рискуващи персоналното си успокоение поради гражданските прави и свободата. Да, будители има, само че разбудените не са колкото би трябвало да бъдат. Мнозина се снишават по остаряла българска традиция, с цел да видят накъде ще задуха вятърът. Време е тези хора да създадат своя избор: или „ Наведена главица сабя не я сече “, или „ Само оня, който е свободен, единствено той може да се назова човек в цялостния смисъл на думата “, както е споделил поета.

Огнян Стефанов
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР