bTV Варненският окръжен съд определи мярка задържане под стража“ на 25-годишния

...
bTV
Варненският окръжен съд определи мярка задържане под стража“ на 25-годишния
Коментари Харесай

Издирвали убиеца на Мартин на много адреси! Петър: Изключително много съжалявам за станалото

bTV Варненският областен съд дефинира мярка " задържане под стража “ на 25-годишния Петър Здравков, който като недееспособен лидер е предизвикал по несъобразителност гибелта на балетиста от Варненската опера Мартин Чикалов.

Престъплението, за което е упрекнат е тежко по смисъла на закона и за него се планува наказване " отнемане от независимост “ до 3 години до 15 години.  

Припомняме, че съгласно обвиняването, тежкият случай е станал на 10 септември тази година към 19,50 часа на  бул. " Приморски “, покрай кръстовището с ул. " Македония “ във Варна. Водачът на автомобил " БМВ “ удря велосипедист и напуща местопроизшествието. Вследствие на случая 39-годишният Мартин е умрял.

Автомобилът е открит зарязан на бул. " Цар Освободител “. В резултат на оперативно-издирвателните мероприятия на ОД на Министерство на вътрешните работи 25-годишният лидер се е предал на 11 септември в наличието на юриста си.

Пред правосъдния състав Окръжната прокуратура във Варна уточни, че обвиненият в никакъв случай не е имал удостоверение за ръководство на автомобил. Съставяни са му били два акта за ръководство на МПС като недееспособен лидер – през 2010 година, когато е бил още малолетен, и през 2017 година Петър има и престъпни регистрации, през 2008г. като малолетен, за разваляне или заличаване на непознато движимо или недвижимо имущество и през 2012г. за кражба.

В правосъдното съвещание през днешния ден, прокуратурата посочи, че Петър е бил притежател на автомобила, който е управлявал и само препречването на пътя му от други две коли го е попречила да не продължи придвижването си. След случая органите на реда са издирвали лидера на всички известни адреси и откакто той не е бил открит, е бил разгласен за общодържавно търсене. Обвинението показа резултати от дактилоскопска експертиза, в която се показва, че точно Петър З. е управлявал автомобила по време на произшествието. Назначени са още голям брой експертизи, в това число са взети проби от лидера за приложимост на опиати, резултатите от които се чакат.

Пред съда отбраната на обвинения показа уверение за адресна регистрация от 11 септември и изиска по-лека мярка за неотклонение – " парична гаранция “ или " домакински арест “.

Пред съда Петър З. сподели, че извънредно доста съжалява за случилото се и поддържа настояването на отбрана си.

Съдебният състав, като прегледа събраните досега доказателства, реши че съществува обосновано съмнение, Петър З. да е съпричастен към действието, в което е упрекнат, което е тежко по смисъла на закона. Отчетено беше и утежняващото събитие, че той е напуснал местопроизшествието и се е укрил. Съдебната инстанция реши, че при установяване на мярка друга от " задържане под стража “ съществува действителна заплаха лицето да се укрие и да извърши закононарушение. Варненския областен съд регистрира обстоятелството, че Петър З. е бил неведнъж глобен от КАТ, като недееспособен лидер, купил си е автомобил и не е бил възпрян от околните си да не продължи да нарушава закона. Именно заради тези характеристични данни, съдът реши лицето съставлява високата социална заплаха, защото няма гаранция, че и в бъдеще няма да продължи да нарушава закона. Поради тези заключения, съдът дефинира по отношение на 25 годишния мъж, най- тежката мярка за неотклонение " задържане под стража “.

Определението на Окръжен съд – Варна може да бъде обжалвано пред Апелативен съд – Варна, като в този случай делото ще бъде гледано на 18 септември.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР