БтвПарламентът на Македония одобри необходимите конституционни промени за смяна на

...
БтвПарламентът на Македония одобри необходимите конституционни промени за смяна на
Коментари Харесай

Пробив в Македония за промяната на името

Бтв

Парламентът на Македония утвърди нужните конституционни промени за промяна на името – Северна Македония. Решението беше взето нощес след бурно съвещание на македонския парламент, отсрочено с повече от 10 часа.

На 17 юни министър председателите на Македония и Гърция Зорав Заев и Алексис Ципрас се договориха югозападната ни съседка да се назовава Република Северна Македония с подписването на Преспанския контракт. Така беше комплициран завършек на траял 27 години спор за името.

Пробивът беше реализиран, откакто няколко депутати от националистическата опозиционна ВМРО-ДПМНЕ поддържаха конституционните ремонти, поради което бяха изключени от партията.

Вотът в Скопие отваря вратите за Македония към участие в НАТО и Европейски Съюз, което години наред беше блокирано от Гърция. Европейският съюз приветства решението. България също.

Снощното, дълго отлагано гласоподаване в пленарната зала на македонския парламент, разкри съществено разтърсване в редиците на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ.
Това решение на Народното събрание спести на страната време и ново закъснение на договарянията със западните й сътрудници.

Ако вчерашното гласоподаване не беше сполучливо, ръководещите дадоха обещание да провокират изключителни парламентарни избори в търсене на удобно болшинство от 2/3 от депутатите.

Това обаче е единствено началото на дълъг развой на смяна на македонската Конституция и името на страната, в осъществяване на Преспанския контракт.

Предстоят още много съвещания на Народното събрание и най-малко още две основни гласувания.

От друга страна, с цел да влязат в действие измененията, договорът би трябвало да бъде гласуван и от гръцкия парламент.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР