bTV Напрежение и заплахи за протест назряват сред стопаните на избитите

...
bTV
Напрежение и заплахи за протест назряват сред стопаните на избитите
Коментари Харесай

Животновъди готвят протест

bTV Напрежение и закани за митинг назряват измежду стопаните на избитите през лятото животни поради подозрение за чума. Седми месец продължава наложената карантина, която не им разрешава да гледат още веднъж овце и кози. Междувременно фермерите подготвят митинг в София. 

След повече от 30 години гледане на овце фамилията на Костадин Пулев е в невъзможност от насилствената карантина. Всичките им над 200 животни са били умъртвени.

Семейството е продало жилището си в Ямбол, с цел да може да развива отглеждане на животни. Обезщетението от страната би трябвало да стигне, с цел да се възвърне стадото, само че единствено в случай че възбраната не бъде удължена.

" Ако продължат възбраната, ние почваме да ги употребяваме. Други приходи нямаме ", сподели Костадин Пулев.

Съседите на Пулеви са вложили компенсациите в крави. В част от кошарите обаче вместо овце, има гълъби. 

В прилежащото село Воден стопани се тревожат, че техниката за доене на овце ще се амортизира.  

" Това което беше, БАБХ го одобряват за пропуснати изгоди, а за нас за в бъдеще ще е загуба, тъй като аз идващите няколко години няма да имам продукция ", оплака се животновъдът Йордан Трифонов.

Кметът на Воден Елена Анева съобщи, че държавното управление би трябвало да откри вероятен метод карантината да бъде по-кратка.

От Агенцията по храните обясниха, че в средата на януари се чака решение на Европейска комисия в Брюксел дали карантината може да отпадне.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР