бТВ Ликвидността, която беше излята, отиде във финансовия сектор и в

...
бТВ
Ликвидността, която беше излята, отиде във финансовия сектор и в
Коментари Харесай

Проф. Иванов: Насочваме се към една сериозна икономическа и социална криза

 бТВ Ликвидността, която беше излята, отиде във финансовия бранш и в банките и не е способна да подтиква главните заболявания, породени от коронавирусната рецесия - потреблението и вложенията. Банковият заем не е кадърен да ни извади от икономическата рецесия. При втора вълна на епидемията международната икономическа интензивност ще спадне с близо 8% ". Това разяснява пред БНР макроикономистът проф. Димитър Иванов.

Според него отиваме към една много сериозна икономическа и обществена рецесия:

" Тя ще смени доста аспекти на света, в който живеем. Ще има влияние върху световната стопанска система, геополитика, общества ".

В предаването " Хоризонт за вас " проф. Иванов акцентира, че България пренебрегва три съществени промени пред стопанската система:

" Че до момента бяхме в развой на глобализация. Игнорира това, че през последните 30 години българската икономическа конструкция се трансформира в стопанска система на услугите и таман този бранш е най-ударен от рецесията. И на трето място пренебрегва изключителното влияне на рецесията върху задлъжнялостта на домакинския и фирмения бранш ".

Проф. Димитър Иванов уточни една от слабостите на краткотрайните стопански ограничения:

" Не се отиде към директни ограничения към подкрепяне на компании и семейства. Другият огромен проблем е, че имаме към момента пакет от краткотрайни ограничения, а нямаме сложна стратегия ".

" Кризата удари извънредно доста банковия бранш в международен мащаб ", безапелационен е проф. Иванов.

Според него през юли може и да бъдем признати в ERM II, само че това не значи, че сме дали отговор на всички критерии:

" Бързото влизане в Европейския банков съюз може да ни изправи пред една нужда да спасяваме други банки. В процеса на рецесията не работи фискалният съюз на Европа. Самата еврозона продължава да има всички политически и стопански проблеми на своята архитектура и ние продължаваме да чукаме на вратата на една къща, която е в развой на сериозен вътрешен ремонт ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР