bTV Българската държава е правила много грешки по отношение на Македония

...
bTV
Българската държава е правила много грешки по отношение на Македония
Коментари Харесай

Скандални твърдения за България в учебниците по история в Македония

bTV Българската страна е правила доста неточности във връзка с Македония и това са резултатите, уточни проф. Иван Илчев в предаването " Тази заран " по bTV. Така той разяснява скандалните изказвания за България в учебниците по история в Македония.

Ето и част от тях:

" Создаваньето на македонскиот народ бил долг развой коj почнал во VIII век пр.н.е. "

" Како скитачко племе, Бугарите постоjано го менувале местото на живеенье. Се занимавале со одгледуванье коньи, со лов и ограбуванье. "

" Св. Консшаншин – Кирил и неговиот брат св. Мешодиj, во 855 година ja создале словенска писменост наречена глаголица. Глаголицата се состоела од 38  букви. Токму во тоа време во североисточните области на Македониja почнале бугарските напади, па светитие брака морале да ja напуштат Македониja "

" Прабугарите им припагале на турската етническа група племиньа "

" Со Веpcajскиот контракт била потврдена поделбата на Македониja мегу Србиja, Грциja,Бугариja и Албаниja. Со тоа била разбиена компакноста на Македониja, бил оневозможен демографскиот, економски, културен и народен развоj на македонскот народ. Македонскиот народ под властта на соседните држави бил подложен на денационализациja и асимилациja. "

Според проф. Иван Илчев -  член на Съвместна българо-македонска комисия по историческите и просветителни въпроси, с тези изказвания се основават избрани настроения в Македония и те са антибългарски. Според него тонът в учебниците би трябвало да се промени.

" В учебниците има ужасно доста неналичия, приказва се за български репресии против македонците през Второто международна война, само че няма дума за сръбските репресии в Македония против хората с българско съзнание. Няма дума за края на 40-те години, когато стотици жители на Македония са избити поради това ", напомни проф. Иван Илчев.

Това което желаеме с сътрудниците от Македония е да се разгласяват извори – да се посочат източниците, означи проф. Илчев. По думите му с македонските историци са постигнали единодушие да се разгласяват източниците без да се превеждат на актуален македонски език.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР