bTV разказва за Кушкьой - селото на птиците. Наричат го

...
bTV разказва за Кушкьой - селото на птиците. Наричат го
Коментари Харесай

Радиана Божикова: В Кушкьой жените са главата на семейството


bTV споделя за Кушкьой - селото на птиците. Наричат го по този начин, тъй като хората там са измежду дребното в света, които пазят антично другарство.

“Ежедневният живот на хората протича в работа на нивите и гледане на животните. Основната разлика, която видах е, че в случай че тук до нашите села няма път в Турция, без значение какъв брой е малко селцето, на всички места има път. Там дамата е главата на фамилията, тя работи и командва, а мъжете по през целия ден пият чай ”, описа Радиана Божикова в предването “Тази неделя ”.

“Там доста ясно са разпределени функциите на мъжете и дамите. Технологиите липсват. Къщите им са ситуирани доста надалеч, само че те не престават да употребяват този птичи език. Първоначално овчарите са го употребявали, а с напредването на годините този език става като форма на другарство ”, добави тя.

Божикова акцентира, че хората са запазили близостта си и това да се ценят един различен.

В документалния филм " Като птиците " на Радиана Божикова и Добромир Иванов описват за езиковото завещание на хората от Черноморска Турция.

С помощта на езика, устните, зъбите и пръстите думите се трансформират в свирене. Подобно на птиците. От 2017 година по този начин нареченият " птичи език " е приет от ЮНЕСКО за нематериално културно завещание със статут за незабавна отбрана.

Документалният филм " Като птиците " гледайте по bTV през днешния ден, от 15:50 часа.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР