БТР-ите, които България предоставя на Украйна, са много стари и

...
БТР-ите, които България предоставя на Украйна, са много стари и
Коментари Харесай

Владимир Величков: БТР-ите, които България предоставя на Украйна могат да служат за охрана на нашата граница

БТР-ите, които България дава на Украйна, са доста остарели и могат да устоят само на огън с автомати, най-много с картечница, в случай че не им се постави специфична дейна отбрана. Но те могат да служат за защита на нашата граница с Турция, да вземем за пример. Това сподели Владимир Величков - секретар на Комисията за надзор на оръжията, в предаването „ Говори в този момент " по Българска национална телевизия.

Състоянието на тези БТР-и по думите му е доста положително и цената им в Африка да вземем за пример е сред 100 и 160 хиляди $. По думите му, в случай че се направи рационализация на тези машини, която ще коства към 50-60 хиляди $, цената им може да скочи от 200 до 240 хиляди $. „ Всеки може да умножи, да се види защо става дума, какво може да се продаде, да се вкарат пари в бюджета ", изясни Величков.

Зенитно-ракетните комплекси, които страната ни може да даде на Украйна, също са доста остарели. Те обаче могат да служат на Българската войска, счита той.

Той разяснява и информацията за артикули с двойна приложимост, които минават през българо-турската граница за Азербайджан и Русия. Една и съща комисия управлява стоките с двойна приложимост и оръжията, изясни Величков. Контролът във всяка една страна, изключително в границите на Европейски Съюз, е доста непоколебим. „ Ако примерно немската страна ги е дала на България, известно е кой в България ще ги употребява и защо. Минало е надзор, има наблюдаване, има постконтрол. Ако Турция е адресат на стоката, тогава ще отидат непосредствено от Германия ", изясни той.

Българска национална телевизия, „ Говори в този момент "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР