БТА София Георгиева Подготвена ли е Румъния за война и

...
БТА София Георгиева Подготвена ли е Румъния за война и
Коментари Харесай

Подготвена ли е Румъния за война и трябва ли да се подготвя?

Българска телеграфна агенция
София Георгиева

Подготвена ли е Румъния за война и би трябвало ли да се приготвя? – Този въпрос закупи новост през последната седмица, откакто в просторно изявление за румънската секция на радио „ Свободна Европа “ новият шеф на защитата военачалник Влад Георгица предизвести, че румънската войска не разполага с нужните закони, с цел да приготви популацията при положение на разширение на спора в Украйна.

Генерал Георгица се причисли към позициите на някои политически и военни водачи, като премиера на Полша Доналд Туск и началника на генералния щаб на английската войска Патрик Сандърс, съгласно които популацията на Алианса би трябвало да бъде квалифицирано за случай на война, писа румънската секция на радио „ Франс ентернасионал “.

Ако Русия завоюва в Украйна, идната цел на Руската федерация ще бъдат Република Молдова и Западните Балкани, предизвести началникът на защитата на Румъния в изявление предходната седмица за „ Свободна Европа “.

Запитан дали цивилните в Румъния, която е комшия на Украйна, би трябвало да се приготвят за разширение на спора, военачалник Влад Георгица сподели, че Руската федерация се е трансформирала в проблем за международния ред и за демокрацията и заради тази причина „ популацията на Румъния, както и цялото население в Европейски Съюз и в Европа, има защо да се тревожи и би трябвало да предприеме съответните ограничения, с цел да бъде квалифицирано “.

В този подтекст генералът изиска по-бързо приемане на законите за защитата, които са импортирани в Народното събрание. Едно от предвижданията в тези закони е въвеждане на доброволна военна работа за лица на възраст сред 18 и 35 години.

Проучване на социологическия институт ИНСКОП от декември 2023 година сподели, че над 50 % от румънците са на мнение, че Русия съставлява заплаха за Румъния, заяви осведомителният уебсайт Нюз.ро. Според данните от изследването, в случай че Румъния бъде нападната, 50,5 % от интервюираните са декларирали, че биха се сражавали за страната, над 11 % биха се скрили, до момента в който войната отмине, а близо 20 % биха емигрирали. Според 34,5 % от интервюираните Украйна ще завоюва войната, а 32,6 на 100 считат, че Русия ще излезе победител. Отговор на този въпрос не са дали 32,9 % от интервюираните румънски жители.

Интервюто на военачалник Влад Георгица провокира бурни реакции в Румъния и чуване на министъра на защитата пред профилираните комисии в Народното събрание. Президентът и министър председателят на страната излязоха с уверения още същия ден, че Румъния не е застрашена и че няма да влиза във война. Министърът на защитата даде уточнения за военната работа, като увери, че не се дискутира връщане на наложителната военна тегоба. Темата бе коментирана и от други политици и военни специалисти.

След изявлението на генерала президентът на Румъния Клаус Йоханис и министър председателят Марчел Чолаку обявиха, че Румъния е предпазена доста добре и няма риск от война.


„ Румъния в никакъв случай не е била толкоз добре предпазена, колкото в този момент, като част от НАТО “, сподели Клаус Йоханис, представен от румънски медии.
„ Румъния в никакъв случай не е била по-сигурна от тази позиция, колкото е през днешния ден. Фактът, че сме част от НАТО, е нещо доста значимо и виждате какво разрастване на сили и военни има на територията на Румъния от цяла Европа и най-много от Съединени американски щати. Така че хайде да останем спокойни, Румъния няма да влезе в никаква война “, съобщи министър председателят Марчел Чолаку.

Председателят на Сената Николае Чука, който е военачалник от запаса, някогашен министър на защитата и до наскоро – министър председател на Румъния, наподобява поддържа изказванията на военачалник Георгица, отбелязва „ Свободна Европа “.

„ Необходимо е да имаме законови ограничения, съответни – за всичко, което значи подготовка на територията и популацията за защита “, сподели Николае Чука, представен от „ Свободна Европа “.
„ Румъния в никакъв случай не е разполагала с по-силни гаранции за сигурността си от тези, които имаме през днешния ден. Но, отвън тези гаранции, е належащо всяка страна поотделно да актуализира и да обърне внимание на всички проблеми, да проучва всички хипотези, с цел да бъде готова за всяка обстановка “, уточни Николае Чука, който съобщи министър-председателския пост на социалдемократа Марчел Чолаку през юни м.г. според съдружното съглашение за ротация на поста.

Николае Чука е служил в Ирак и в Афганистан и е бил и шеф на Генералния щаб на армията. Според него е нужен законов механизъм, който да разреши подсилване на потенциала за защита.
„ Що се отнася до рисковете, ние сме страна на границата на спор, не можем да останем безразлични и в този подтекст би трябвало да вземем всички ограничения и ви убеждавам, че са взети всички ограничения (…), с цел да можем да се оправим дружно със съдружниците с всяко предизвикателство “, увери Николае Чука.

Генералът от запаса Вирджил Бълъчану, някогашен румънски представител в командването на НАТО в Брюксел, съобщи в изявление за румънската секция на Радио Франс ентернасионал, че „ подготовката за война се прави в спокойно време “ и че „ интензивната подготовка за война в спокойно време може да отстрани заплахата от война “.

 

„ Военната подготвеност на НАТО значи повишение на възпиращите и оперативните качества, свързани с прехода към защита на НАТО, в това число на страните членки на НАТО, в това число Румъния. Това не значи, че войната ще избухне на следващия ден “, разяснява военачалник Бълъчану.

„ Не знаем дали ще избухне или не. Руската федерация продължава да бъде нападателна. Сега тя е мощно съсредоточена върху Украйна, най-малко през тези години. Това значи 2024 година, даже 2025 година Не знаем каква е вероятността за 2026 г.(…) “, сподели някогашният румънски представител в командването на НАТО в Брюксел.

Във връзка със законопроекта за въвеждане на срочна доброволна военна работа о.р. генералът предизвести, че без сходна самодейност „ през идващите 10 години, а може би и по-рано, румънската войска ще остане без запас, тъй като резервистите, навършили 55 години, излизат от боен доклад и към този момент нямат военни отговорности “.

В изявлението за „ Свободна Европа “ началникът на защитата военачалник Влад Георгица показа и някои числа, без да навлиза в механически елементи. Генерал Георгица сподели, че сега в румънската войска има към 80 000 професионални военни. Според него армията на страна като Румъния би следвало да наброява към 120 000 души. Генералът обърна внимание, че броят на резервистите е останал на равнището от 2007 година, когато Румъния отстрани наложителната военна работа.
„ Това значи, че в този момент тези хора са някъде на към 48 години “, акцентира военачалник Георгица и добави, че това е прекомерно преклонна възраст за борба. „ Представете си човек на 50 години с 80-литрова раница на гърба “, даде образец генералът.

Според военния анализатор Санду Валентин Матею, представен от телевизия Диджи 24, румънската войска е относителна дребна, а наред с това я напущат доста хора.
„ От 80 000 военни предходната година си потеглиха 6000. Искаме да имаме постоянни военнослужещи от над 100 000 души “, сподели военният анализатор в изявление за частната новинарска телевиция.

 

Интервюто на началника на защитата провокира реакция и измежду политическите сили.
Депутатката от опозиционния Съюз за избавление на Румъния Диана Бузояну разяснява пред телевизия Бе1 (B1TV), че законите за защитата са остарели и не биха дали отговор на провокациите на една модерна война.

 

Сенаторът от ръководещата Социалдемократическа партия (СДП) Богдан Матей пък подлага на критика военачалник Георгица, като дефинира изказванията му като „ рискови “ и „ предизвикващи паника “.

" Според мен не може да се вършат такива изказвания. Все отново става дума за висшия главнокомандващ на армията, който би трябвало да бъде доста по-внимателен, доста по-балансиран ", съобщи Богдан Матей в ефира на B1TV.
Лидерът на парламентарната група на СДП в Сената Лучиан Ромашкану пък поддържа генерала, като съобщи, че е добре да има подготвеност при положение на спор, като това работи и възпиращо.

„ Искам да изпратя едно доста мощно обръщение, което излезе през днешния ден от диалозите на двете парламентарни комисии по защита с министъра на защитата. Няма никаква причина за суматоха, че Румъния ще бъде нападната “, съобщи във вторник председателката на Комисията по защита на Сената Николета Паулюк, представена от организация Аджерпрес.

 

„ Може би приказваме за терзания, тъй като имаме война на границата “, уточни Паулюк. Тя увери, че в Народното събрание няма импортиран законопроект, в който да се приказва за наложителна военна работа. Председателката на комисията по защита в Сената посочи, че Министерството на защитата работи по законопроект за доброволна военна работа, който занапред би трябвало да получи мнения от няколко институции.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР