БТА Преговорите с новата фирма продължават по друга процедура, обществената поръчка

...
БТА
Преговорите с новата фирма продължават по друга процедура, обществената поръчка
Коментари Харесай

ЦИК ще подготви екип програмисти, които да поддържат софтуера на машините

 БТА " Преговорите с новата компания не престават по друга процедура, публичната поръчка с директно договаряне е спряна. Логистиката и софтуерното обслужване на 9600 машини, закупени през февруари са предмет на нова процедура, чиито договаряния са почнали през днешния ден. Това съобщи представителят на ЦИК Цветозар Томов по Народоосвободителна въстаническа армия.

По думите му 4,350 млн. е оптималната цена по контракта със " Сиела Норма “, те са за софтуерна подготовка за два типа избори – парламентарни и локални. Също и за логистиката в страната и отвън нея.

" Машините са пломбирани със програмен продукт за изборите, а някой се е опитал да я манипулира, тя ще бъде разпломбирана, не е допустимо да се употребява машина, обект на вмешателство, в случай че това се е случило, тя ще се изключи ", сподели представителят на ЦИК.

ЦИК и " Смартматик “ договарят за спомагателните 1500 машини, " Сиела Норма “ няма да бъде медиатор. Доставчикът ще бъде непосредствено " Смартматик “. Ще бъде квалифициран екип програмисти, който да поддържа софтуера на машините, това ще се случи най-рано за президентските избори ", изясни Томов.

Според него в най-лошия случай няма да доближават 50 машини, остава казусът за обезпечаване на втора машина в най-многолюдните секции. А най-вероятно такива с 301 или 302 гласоподаватели ще останат без втора машина за гласоподаване.

Томов разкри, че ще има извадково преброяване на отрязъците от хартиените бюлетини, с цел да се види дали има нарушавания при машинното гласоподаване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР