БСП за България ще поиска изслушване на министъра на енергетиката

...
БСП за България ще поиска изслушване на министъра на енергетиката
Коментари Харесай

БСП иска изслушване на Петкова в енергийната комисия заради Белене

Българска социалистическа партия за България ще изиска чуване на министъра на енергетиката Теменужка Петкова в парламентарната Комисия по енергетика. Това съобщи пред ДУМА депутатът от Българска социалистическа партия и зам.-председател на енергийната комисия Таско Ерменков. " Ще предложим привикване на изключително съвещание по искане на една-трета от сътрудниците. Убеден към, че ще ме поддържат, а с една-трета ние ще можем да пожелаеме такова съвещание за чуване на Петкова за реакторите за АЕЦ " Белене ". Нека да изясни по какъв начин се съхраняват и какво има намерение държавното управление да прави с тях ", съобщи Ерменков.

В петък някогашният енергиен министър Румен Овчаров съобщи, че 80% от оборудването за АЕЦ " Белене " към този момент е на площадката, която е планувана за построяването на централата, само че изискванията за предпазване не са положителни. Според Румен Овчаров това може да е съображение за съветската страна, която е конструктор на оборудването, да го дефинира като негодно за вложение в нуклеарна централа. Бившият енергиен министър уточни още, че в България също има специалисти, които да извършат консервацията на оборудването и не е нужно да чакаме договарянията с съветската страна.

Всички правила за предпазване и защита на оборудването на площадката на АЕЦ " Белене " са спазени, сподели през вчерашния ден министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред БТВ. По думите й за консервацията на оборудването ще се употребяват услугите на български експерти под надзора на съветската страна. Министърът сподели още, от съветската страна имало рекомендации за съхранението. През предходната седмица след диалози с представители на " Росатом " Петкова разгласи, че следва България би трябвало да подпише нов контракт с Русия поради оборудването на АЕЦ " Белене ".
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР