БСП за България създадохме подробна програма за здравеопазването още преди

...
БСП за България създадохме подробна програма за здравеопазването още преди
Коментари Харесай

Проф. Георги Михайлов, БСП: Здравеопазването е част от националната сигурност на България

 Open photo

„ Българска социалистическа партия за България ” създадохме подробна стратегия за опазването на здравето още преди 4 години. Представихме я тогава пред хората, помолихме за надпартиен консенсус, само че той не се случи. И в този момент, в случай че приказваме за надпартиен консенсус, то Българска социалистическа партия, несъмнено, го желае, само че на избрани правила. Не на оставане на статуквото в опазването на здравето, срещу което статукво ние се борим в целия политически и обществен живот. ” Това съобщи лидерът на листата на „ Българска социалистическа партия за България ” за 9 МИР Кърджали проф. Георги Михайлов в спор „ Здравеопазването на бъдещето ”.

„ Първият акцент, който Българска социалистическа партия слага и който би трябвало да залегне в трансформацията на опазването на здравето, е финансирането и ръководството на здравната система ”, уточни проф. Михайлов.

По неговите думи преди 15 години отговорностите на здравната система са били 80 млн. лева, а в този момент са 825 млн. лева, което приказва, че финансовата основа на системата е сбъркана и е нужна е базисна смяна.

„ Болниците не са нито бензиностанции, нито са заведения за хранене, нито с дюкяни, където да се играе на оборот. Никой в света не е видял на пожарникари да им се заплаща за брой пожари или на служители на реда – за брой хванати нарушители. Плаща се базисно за защита на националната сигурност. Здравеопазването е част от националната сигурност ”, разяснява проф. Георги Михайлов.

Той също акцентира, че опазването на здравето би трябвало да е налично за всеки български жител, като това е негово конституционно право.

Като втори главен въпрос за Българска социалистическа партия в опазването на здравето проф. Михайлов сложи казусът с фрагментите. Той се базира на данни, съгласно които междинната възраст на медицинските сестри е над 60 години в България, а на лекарите – над 55 год. „ След 10 години всички лекари в България ще са в пенсионна възраст, тъй като те не получават кариерно развиване, не получават и естествена финансова стимулация ”, добави здравният експерт.

Българска социалистическа партия предлага основаването на централизирана система за специализация на всички висши медицински фрагменти. „ Тя ще се взема решение благодарение на университети, с мощния глас на техните ректори, само че тя ще се управлява от страната както е във Франция, Испания, Англия, тъй като тя обезпечава всички пробойни на системата за фрагменти във всички дребни и огромни лечебни заведения ”, изясни проф. Георги Михайлов.

„ Изпращане за 5-7 години на фрагменти във високотехнологични центрове в света, само че с договорно начало в България, те се връщат тук с отлично заплащане и с чудесна опция за реализация. Те в действителност ще станат брилянтни експерти в една или друга област, само че ще се върнат тук и ще оказват помощ на страната ”, предложи още претендентът за депутат от „ Българска социалистическа партия за България ”.

Проф. Михайлов уточни и още един проблем: „ Каквито и пари да дадете на един млад доктор, той, с цел да отиде в един дребен град, би трябвало да има живот в него, би трябвало да има обучение за неговите деца. Затова считаме, че би трябвало да се приложи правилото за регионализация– 10% от налозите да отиват в съответната област. Това дава опция на регионалното ръководство да подтиква лекарите в региона. ”

Третото главно направление, върху което проф. Михайлов акцентира, е лекарствена политика. „ Над 10 хиляди селища в България са без аптеки. Реимбурсната листа, която страната компенсира за децата и за пенсионерите, е къса. Проблемите с редките заболявания не са решени. Достъпът до новаторски лекарства в България не е както в множеството страни до 2 години, а минава 3 и повече години и основава условия за здравна емиграция – да отидеш да лекуваш своя непосредствен отвън територията на България, тъй като тук не можеш да го лекуваш ”, разяснява той.

По неговите думи четвъртият, само че не по-малък по значимост въпрос, е същинско развиване на майчино и детско опазване на здравето. „ Не националната детска болница да бъде дъвка в устата на краткотрайни и непрекъснати политици, а нищо да не се направи ”, акцентира той.

„ Следващото държавно управление, с изключение на да бъде постоянно, да обърне своето лице към проблемите на опазването на здравето. Българската нация заслужава това ”, прикани в умозаключение проф. Георги Михайлов.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !    

 

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР