БСП внесе в парламента своята алтернатива в данъчната политика за

...
БСП внесе в парламента своята алтернатива в данъчната политика за
Коментари Харесай

БСП внесе в парламента алтернативни данъчни закони

БСП внесе в Народното събрание своята опция в данъчната политика за 2019 година и изиска анулация на плоския налог. Целта и същността на измененията, които предлагаме, са понижаване на неравенствата, ограничения против сивата стопанска система, за подкрепяне на младите фамилии и децата, изясни водачът на левицата Корнелия Нинова. По думите й ножицата на приходите на разнообразни групи от българите е голяма. Ако се резервира сегашният модел на данъчно облагане, каквото предлага държавното управление, казусът освен няма да бъде решен, само че и ще се задълбочава, безапелационна е Нинова.
"В своите разбори и оферти стъпваме на европейски проучвания на показателя Джини за неравенствата, който в Европа е приблизително 25%, а в България - 40%. Това демонстрира, че страната ни е с най-голяма поляризация в приходите. Поискахме публична информация от МФ за броя работещи, техните приходи, налози и други Тя сподели, че към 1 714 000 души получават приходи до 1000 лева, а 47 000 - до 9100 лева Прибавяме към тях малко над 2 млн. пенсионери, които получават ниски пенсии. При тази огромна разлика в приходите 8000 души са заявили доходи от дивиденти за 7,2 милиарда лева Представете си какъв брой оскъдно живеят над 4 млн. българи, а 8000 души са заявили приход от над 7 милиарда лева годишно ", пресметна Нинова. При тази обстановка работещите хора заплащат 10% върху заплатата си, а капиталът - 5% върху дивидента, който се изписва през компаниите, разясни тя. "Той генерира сив бранш, тъй като през изписан дял с по-нисък налог се заплащат на черно заплати на служащи, на които не се внасят осигуровки ", твърди Нинова. Смята се, че това е един от методите да се подтикват корупцията, заплащанията под масата и така нататък в бранша на публичните поръчки, акцентира тя. Българска социалистическа партия предлага в различната си данъчна политика напредничав налог върху приходите на физическите лица. По тази канара 2 240 286 работещи ще заплащат същия налог и той няма да се усилва, а 47 000 ще заплащат по-висок, безапелационна е Нинова.
Левицата предлага и въвеждане на "Данък капитал ". Това включва прогресивна канара на данъка върху дивидентите, само че не тези 5%, които са по-малко от това, което заплащат работещите. "Предлагаме за младите фамилии, които работят и имат деца, и дължат налог върху заплатите си, от него да им се приспада 50 лева за всяко дете. Ако получават 1000 лева приход и дължат 100 лева налог върху него и имат 2 деца, няма да дължат данък. Тези 100 лева остават разполагаем на фамилията. Целта е ясна - би трябвало да помогнем на младите в тази демографска злополука, в която се намираме, да са малко по-спокойни и да имат повече приходи, с цел да гледат децата си. Предлагаме 9% Данък добавена стойност върху медикаментите и 5% върху хляба. Аргументи за това са растежът на цените и голямата нужда от тези артикули във всяко домакинство. Това също е метод да подпомогнем приходите на хората. Тези оферти освен не отварят недостиг в бюджета, а обезпечават повече доходи ", разяснява Нинова.
Другата седмица Българска социалистическа партия ще внесе оферти за промени в Закона за бюджета на ДОО, които се отнасят до осигуровките. По-късно левицата ще показа своите други възможности на Закона за бюджета на НЗОК и огромния бюджет.

Левицата желае кабинетът да харчи единствено 1% от остатъка в бюджета

Българска социалистическа партия внесе през вчерашния ден в деловодството на Народно събрание Закон за изменение и допълнение на Закона за обществените финанси, в който упорства държавното управление да може да харчи посредством разпореждане на Министерски съвет единствено 1% от остатъка. Всички други суми би трябвало да се гласоподават от Народното събрание с актуализация на бюджета. Социалистите бяха безапелационни, че законът би трябвало да бъде гласуван бързо, да бъде признат и прилаган по този начин, както изисква нормалността.
Традиционно стана министър-председателят да харчи остатъка от бюджета на страната еднолично, оправдано съгласно него, заобикаляйки Закона за бюджета, Закона за обществените финанси и безусловно в прорез с всички международни, европейски и български практики, разяснява Корнелия Нинова. "Години наред сме се борили с това, виждаме, че се задава и тази година. До края на годината се канят да изхарчат близо 2 милиарда лева остатък за няколко месеца безусловно непрозрачно, не по разпоредбите това да става с решение на Народното събрание. Това не е единствено удар по държавността и по институциите, само че удря и в същността на страната. Парите се събират от всички, а един човек ги харчи, както той си реши ", възмути се Нинова. Искахме Сметната палата да ревизира това, давахме сигнали в Конституционния съд, в този момент вършим идната стъпка, посочи тя.
"Сигурно ще има и недоволни от тези наши оферти. Сигурно едрият бизнес ще се разсърди за това, което предлагаме, само че ние представляваме работещите хора. Сигурно и сътрудници депутати ще се разсърдят, тъй като с тази прогресивна канара, която предлагаме, и нашите приходи ще се таксуват с по-висок налог. Нашата цел е да защитим хората на труда за превъзмогване на неравенството ", добави водачът на Българска социалистическа партия.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР