БСП ще върне третия мандат за съставяне на правителство неизпълнен

...
БСП ще върне третия мандат за съставяне на правителство неизпълнен
Коментари Харесай

БСП няма да предложи правителство. Предстоят нови избори

БСП ще върне третия мандат за сформиране на държавно управление несбъднат на президента Румен Радев в четвъртък. Това ръководителят на парламентарната група на партията Георги Свиленски в Народното събрание в сряда.

Новината пристигна, откакто " ИТН ", "Възраждане ", ГЕРБ и Движение за права и свободи се сплотиха в Народното събрание в сряда, като гласоподаваха в дневния ред на Народното събрание да не бъде включено гласуването на законодателната стратегия на Българска социалистическа партия за ново съдружно държавно управление. Така стана ясно, че няма по какъв начин нов кабинет, образуван с мандат на Българска социалистическа партия, да събере болшинство в Народното събрание.

Предстои президентът да разпусне 47-ото Народно заседание и да насрочи предварителни парламентарни избори . Според Конституцията първата допустима дата за тяхното осъществяване е 2 октомври.

Във вторник вечер Националният съвет на да се опита да сформира държавно управление, при изискване че законодателната ѝ стратегия събере болшинство. Тя беше написана взаимно от социалистите, представители на „ Продължаваме промяната “ (ПП), „ Демократична България “ (ДБ) и „ ИТН “ (ИТН) и съставлява проект за приемането на редица закони от Народното събрание в границите на 6 месеца - от юли до декември 2022 година

В нея има заложени няколко целта, чието осъществяване е обвързано с съответни периоди. Изборът на ръководител на Народното събрание, да вземем за пример, следва да се организира до 31 юли, а измененията в Правилника за организацията и активността на Народното събрание и състава на парламентарните комисии – до 15 септември. В плана на решение са заложени също номинирането на Бойко Рашков за ръководител на антикорупционната комисия ( КПКОНПИ ). Срокът за това е до 15 август.

Българска социалистическа партия искаше законодателната стратегия да се гласоподава в Народното събрание в четвъртък. Ако тя получеше поддръжката на 121 депутати, социалистите щяха да предложат нов кабинет с министър председател Асен Василев.

В сряда обаче Движение за права и свободи и ГЕРБ направиха предложение законодателната стратегия въобще да не бъде позволена за гласоподаване в дневния ред на Народното събрание. То беше подкрепено от общо 119 депутати, в това число от Има Такъв Народ и „ Възраждане ", и беше признато.

Така стана ясно, че четирите партии в съпротива няма да позволен сформирането на ново държавно управление с мандата на Българска социалистическа партия и социалистите не биха могли да съберат задоволително депутати, които да поддържат законодателната стратегия, нито предложение за нов кабинет.

Заради това ръководителят на парламентарната група на Българска социалистическа партия Георги Свиленски заяви, че в четвъртък партията ще върне мандата на президента несбъднат. Това значи, че той би трябвало да разпусне Народното събрание и да насрочи предварителни парламентарни избори. Първата допустима дата за това съгласно Конституцията е 2 октомври.

от Румен Радев на 18 юли, откакто Политическа партия не съумя да събере поддръжка за нов съдружен кабинет с министър председател Асен Василев, а ГЕРБ върнаха втория мандат още при приемането.

През последните 10 дни четирите партии, които управляваха дружно 6 месеца в кабинета „ Петков “ – Политическа партия, Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и Демократична България, на ново държавно управление в границите на това Народно заседание. Те споделяха, че изготвят взаимна стратегия за идващите 6 месеца, съгласно която да се одобряват основни закони, които са належащи за стабилността в страната.

В петък обаче, че Има Такъв Народ няма повече да взе участие в договарянията за ново държавно управление, тъй като представители на останалите три партии са лицемерни и упрекват него и партията му, че са част от мафията. Без гласовете на Има Такъв Народ, останалите 3 партии нямат нужните 121 гласа за болшинство в Народното събрание.

По сходен метод когато изтегли министрите на Има Такъв Народ от нея. Тогава той сподели, че аргументите за това решение са финансовата политика на държавното управление и дейностите по отношение на Северна Македония.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР