БСП ще свика Национален съвет, който да вземе решение дали

...
БСП ще свика Национален съвет, който да вземе решение дали
Коментари Харесай

БСП свиква Национален съвет, който да реши с кого ще разговаря за съставяне на правителство - Политика

" Българска социалистическа партия ще свика Национален съвет, който да вземе решение дали партията с кого ще се разговоря. Не бива да слагаме каруцата пред коня. Да вървим стъпка пред стъпка. Нека бъде връчен мандатът. Ще съберем Националния съвет, с цел да преценим кое по-различно можем да създадем, с цел да бъде сполучлив опитът за сформиране на държавно управление. Тогава ще решим с кого ще приказваме ", заяви Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия пред бТВ.

По-рано през днешния ден стана ясно, че на левицата на 16 януари. 

Същото разгласи и зам.-председателят на парламентарната група на Българска социалистическа партия Георги Свиленски пред Нова ТВ, само че посочи, че това ще стане още при започване на идната седмица.

" От в този момент е ясно и го обявихме в предходните дни – ние ще се опитаме да извадим общите неща и да оставим в страни проблематичните неща за последваща полемика ", изясни Вигенин от своя страна. 

Той е уверен, че има ако има политическа воля за държавно управление, ще се откри компромис. " Ако няма воля, а то ще стане ясно доста бързо, няма смисъл да се впускаме в тези диалози по съответни политики ", допълни депутатът. 

Вигенин изясни, че от Българска социалистическа партия избират политически кабинет, само че всичко ще се реши след диалози:

Според него всички без една групировка споделят, че желаят да има държавно управление, само че дейностите им демонстрират, че се готвят за избори. " Принципният и значим въпрос е да се получат гаранции, че задоволително партии желаят държавно управление – това ще смъкна напрежението ", счита Кристиан Вигенин.

Депутатът сподели още, че от партията ще положат всички старания, с цел да има държавно управление и няма да върнат досието авансово, тъй като третият мандат е финален късмет в границите на този парламент, в изискванията на рецесия, инфлация и война България да има държавно управление

Попитан за какво съгласно него Радев ще връчи за четвърти път третия мандат на Българска социалистическа партия, Кристиан Вигенин съобщи, че " избира да има вяра ", че това е резултат на деликатен разбор коя групировка има максимален късмет да сформира държавно управление.

" Надявам се това да е по този начин. Президентската институция не трябва да взима решения на база кого харесва или не харесва. Някои споделят, че президентът не желае държавно управление, а желае да ръководи още 5 месеца. Президентът по Конституция не би трябвало да ръководи ", категоричен е зам.-председателят на Народното събрание. По думите му Българска социалистическа партия не би била ефикасен мандатоносител, в случай че тръгне още изначало с предложение за министър председател и в партията не са обсъждани такива въпроси.

Според него в последните месеци е имало прекалено много празно говорене и поръчки. " Това усещане, че " Демократична България " е могла да образува нещо към себе си, може да е част от фоновия звук в българската политика. Когато се връчва мандатът то това е на база деликатен разбор “, посочи още той.

По думите чу Българска социалистическа партия е имала разминавания с политики на служебния кабинет: " Някои от тях са основни – не беше препоръчан бюджет, не бе дадена опция за нарастване на приходите, партидата самолети, военната помощ за Украйна. Ние не можем да продължим тази политика ".

На бъдещия Конгрес през февруари няма да се прави вътрешнопартийна политика. " Не планувам разлюляване. Трябва умерено да подходим към този Конгрес ", уточни той. 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР