БСП ще избира новия си партиен лидер през октомври, който

...
БСП ще избира новия си партиен лидер през октомври, който
Коментари Харесай

БСП избира новия си председател през октомври, Нинова не казва за третия си мандат

БСП ще избира новия си партиен водач през октомври, който ще встъпи в служба на конгрес през ноември. Листата с претенденти за европейски избори ще бъде одобрена и показана през април.

Тази година с изключение на вота за Европейски парламент на социалистите им предстоят и четири кръга вътрешнопартийни избори. На тях ще бъдат заменени всички управителни органи - общински и регионални ръководители, делегати на конгреса, водач на партията.

Първо обаче са евроизборите, които у нас ще са на 9 юни. От февруари стартират номинациите на претенденти от главните партийни организации и разискването на платформата. През март ще има конференции на структурите, на които номинациите ще бъдат прегледани и разисквани, след което да ги изпратят на Националния съвет. Той ще се събере през април, ще одобри дефинитивно платформата и ще утвърди листата. Кампанията ще бъде през май.

" Смятаме, че сега ни ръководи едно от най-антиевропейските държавни управления, които сме имали ", сподели Нинова и се обоснова с приемането ни в Шенген по душа и вода.

Нинова разказа какви хора ще търси за листата си: " Трябва да отидат хора, които са проевропейски настроени, само че ще пазят българския суверенитет и народен интерес ".

Веднага след евровота, през юли, стартира пъпният цикъл от вътрешни избори, който ще продължи до септември, а през октомври социалистите ще си изберат нов водач. През ноември пък ще има конгрес, когато новоизбраният ръководител ще встъпи в служба.

Нинова не отговори дали има планове да се кандидатира за трети мандат. Според устава на партията ръководителите имат право на до два мандата. По-рано през днешния ден обаче изгоненият от Българска социалистическа партия Кирил Добрев разяснява пред Нова тв, че Нинова желае да промени устава, с цел да може да оглави алените за още четири години.

" Кой е Кирил Добрев, с цел да го разясня? А и самото му изказване явно демонстрира непознаване на процесите в Българска социалистическа партия. Как може човек, който е бил учредителен секретар, да приказва такива нелепости? Устав се трансформира на конгрес. Конгресът ще бъде през ноември, а изборът на ръководител ще бъде през октомври, затова няма по какъв начин да се промени устава преди избора на ръководител. Човекът не си познава партията и процедурите в нея ", отговори си лидерката.

Дали обаче ще има смяна в устава тогава тя не отговори.

Не сподели и дали някой от сегашните евродепутати от Българска социалистическа партия ще откри място в новата листа. Сега те са петима - Сергей Станишев, Петър Витанов, Цветелина Пенкова, Елена Йончева и Иво Христов, припомня " 24 часа ".

По-рано през днешния ден алените се събраха на Национален съвет, с цел да стартират подготовката си за изборите за Екологичен потенциал. На него са изготвили критериите за номинация на претенденти. Освен това са препотвърдили решението на Градския съвет да алените в Столичния общински съвет да не влизат в коалиция с ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ-СС.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР