БСП се срещна представители на 4-те национално- представени работодателски организации.

...
БСП се срещна представители на 4-те национално- представени работодателски организации.
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Влизаме подготвени в парламента с конкретни мерки и ще бъдем фактор на стабилност

Българска социалистическа партия се срещна представители на 4-те национално- показани работодателски организации.

Срещата стана по наша самодейност. Разбираме тежестта на рецесията, в която се намира България и българските жители. Разбираме отговорността си в идващия парламент още с неговото начало незабавно да предложим доста съответни, доста решителни дейности, с цел да помогнем на фамилиите, на семействата, на стопанската система и по тази причина вършим тези срещи като готвим един антикризисен проект за първите 100 дни работа на бъдещото държавно управление и на Народното събрание.

Правим подготовка и на бюджета за идната година. Много е значимо в този бюджет да заложим и ограничения, с които да можем да понижим цените на енергоносителите, а оттова и на всички други артикули и услуги. Такива съответни ограничения са вероятни, обсъждахме го и с работодателските организации, тъй като една от задачите ни е да помогнем и на предприятията да продължат да работят, да запазят работните места на хората, да не ги уволняват изключително в тази тежка зима, която се задава.

Стигнахме до общи решения, които ние да внесем в идващия парламент. Като да вземем за пример понижаване на Данък добавена стойност на енергоносителите, на редица артикули от дребната потребителска кошница на хранителни артикули.
Обсъдихме вероятните разновидности за това да бъде стеснен износът от България на ток сега, с цел да остане по-голямо количество тук и да бъде разпределено по-справедливо, тъй че да не бъдат толкоз високи цените.

Ние имаме една концепция - от сдруженията, които са сега производители и търговци на ток, и които натрупат големи свръхпечалби, да се отделят тези средства в специфичен енергиен фонд, който да послужи за подкрепяне на стопанската система и на хората през зимата. Те предложиха една доста добра концепция - да примем в идващия парламент особено антикризисно законодателство, което да бъде ориентирано към това да се запазят работните места.

Мога да обобщя тези срещи като потребни, зад нашите хрумвания и оферти да застанат допустимо най-вече и предприятия, и работещи, и представители на разнообразни сектори, с цел да можем да влезем след 14-ти ноември безусловно готови в Народното събрание.

Няма да имаме доста време. От стартирането на Народното събрание до края на декември имаме към месец. За този къс интервал би трябвало да приемем комисиите в Народното събрание и би трябвало да намерим единодушие, мъдрост, диалогичност сред всички ни, които ще бъдем там, с цел да приемем тези доста незабавни и за България, и за народа ограничения.

Утре следва доста значима среща с месопроизводители, млекопроизводители, производители на олио, хлебопроизводители - тези стотици дребни компании, които са ангажирани в обезпечаване на прехраната и чиито артикули влизат в така наречен дребна потребителска кошница. Те изнемогват в тази рецесия и с тези цени на тока редица от тези предприятия ще затворят. Утре ще обсъждаме с тях по какъв начин страната да им помогне и по какъв начин ние като партия, и като бъдеща парламентарна група в Народното събрание доста незабавно да стартираме с съответни законодателни промени, с цел да можем да ги спасим и тях в тези тежки месеци, а оттова и те да оказват помощ на българските фамилии да посрещнат зимата малко по-спокойно.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР