БСП предлага кметът на София Йорданка Фандъкова да подготви създаването

...
БСП предлага кметът на София Йорданка Фандъкова да подготви създаването
Коментари Харесай

БСП иска общинска фирма да чисти София

Българска социалистическа партия предлага кметът на София Йорданка Фандъкова да приготви основаването на общинско дружество, което да поеме почистването на столицата.

Идеята е това да стане в период от шест месеца.

Лидерът на БСП-София и ръководител на групата общински съветници в СОС Калоян Паргов посочи, че от ден на ден страни в Европейски Съюз дават обществените услуги посредством лични сдружения и предприятия.

В отчета си общинските съветници от Българска социалистическа партия показват, че анализът на разходването на средствата за чистотата на столицата през последните седем години демонстрира, че план-сметката за дейностите по събиране, транспортиране, неутрализиране на битовите боклуци и за подържане на непорочност на града е повишена с към 50% - от 147 257 241 лева през 2014 година до 217 166 644 лева за 2020 година

Според социалистите посредством основаването на такова общинско дружество ще се реализира по-добра действеност, по-ефективното ръководство на собствеността, изгодност и бистрота в работата и по-ефективен надзор, който е и гаранция за повишение качеството на услугата и на общинските доходи.
 Манолова отговори на Фандъкова: Столичани ще станат заложници на състезанието за сметоизвозване
Манолова отговори на Фандъкова: Столичани ще станат заложници на състезанието за сметоизвозване

Разходите за сметосъбиране и разчистване се усилват всяка година, сподели Мая Манолова

От левицата акцентират, че с общинското дружество за непорочност средствата от такса битови боклуци ще се разходват транспарантно за дейностите по миене на улици, сметосъбиране и сметоизвозване и поддържане на чистотата на публичните пространства. Друго преимущество съгласно тях е, че профилираната техника за машинно метене, миене, сметосъбиране и зимна поддръжка ще е благосъстоятелност на Столичната община. Те показват, че планирането на средствата ще става с решение на Столичния общински съвет, а контролът върху активността ще се реализира от кмета.

От Българска социалистическа партия - София напомнят, че от 2013 година в столицата действа Оперативна програма " Столично дружество за отнасяне на отпадъците ", което експлоатира съоръжения за отнасяне на боклуци на стойност над 400 млн. лева Според тях основаването на общинско дружество по непорочност ще бъде продължение на добра процедура.

Те се базират на разбор на НСОРБ на положителните европейски практики, съгласно който последните трендове са в се повече страни членки на Европейски Съюз да дават независимо обществените услуги, като ги разпореждат на лични търговски сдружения или предприятия, вместо да ги аутсорсват на външни оператори.
 По-висока такса
По-висока такса " боклук " единствено при правилото „ замърсителят заплаща “, желае БСК

Камарата желае неотложно въвеждане на Националната осведомителна система за отпадъците
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР