БСП поиска оставката като основната причина е, че през последните

...
БСП поиска оставката като основната причина е, че през последните
Коментари Харесай

Голямата ВиК авария във Варна отпуши партийна надпревара за оставка на кмета

БСП изиска оставката като главната причина е, че през последните 10 години в града са осъществени серия знакови инфраструктурни планове, за които са харчени суми в пъти по-големи от действително нужното или чието осъществяване не е дало положителни резултати. Това каза  през днешния ден пред медии ръководителят на Градския съвет на партията Павел Раличков.

Кметът изиска оставката на основния проектант на града Виктор Бузев, само че няколко месеца преди локални избори това е измиване на ръцете, уточни Раличков. Той напомни, че Бузев е взел участие в екипа, изготвил общия организационен проект (ОУП) на Варна, който съгласно Българска социалистическа партия е в изгода по-скоро на частни, а не на публичните ползи. През последните 10 години Общ устройствен план не е променян въобще, а Иван Портних не е докладвал пред Общинския съвет за неговото осъществяване, макар че е задължен, уточни още Раличков.

Димитър Чутурков, зам.-председател на БСП-Варна, добави, че кметът носи отговорност за презастрояването на града, както и за всички проблеми, които пораждат, в това число с ВиК инфраструктурата. Единствената причина Портних да изиска оставката на основния проектант е да си " изпере " имиджа преди локалните избори, заключи Чутурков.

Представители на управленията във Варна на " Продължаваме промяната, ДСБ и " Да, България ", както и общински съветници от " Демократична България " също желаеха оставката на кмета на града Иван Портних. Председателят на градската конструкция на ДСБ Васко Василев изясни, че главната причина за настояването е градоустройството и инфраструктурата на града . Капката, с която чашата преля, е ВиК-аварията преди дни в квартал " Бриз " и грандиозното наводняване, сподели Василев. Той посочи, че съгласно тях повода за повредата е презастрояването на квартала и виновността е 100 % на кмета.

От политическите партии разясниха още, че кметът не изпълнявал задължението си в Закона за устройство на територията всяка година да внесе в Общинския съвет отчет за осъществяване на Общия организационен проект (ОУП). По думите му този отчет би трябвало да се прегледа от Общинския съвет и да се набележат ограничения по отношение на смяна или не на Общ устройствен план. Според Василев неизпълнението на закона е повода Варна да бъде презастроена.

Василев сподели, че кметът би трябвало да поеме отговорността и да си подаде оставката, само че неприятното е, че в града обстановката с презастрояването е невъзвратима.

На собствен ред ръководителят на " Възраждане " Костадин Костадинов през днешния ден изясни за какво от партията желаят оставката на кмета на Варна Иван Портних.

За своето десетгодишно ръководство Портних трансформира Варна от морска столица в едно пропаднало, умиращо, агонизиращо гето с рахитична стопанска система, което на процедура прогонва личното си население, разяснява Костадинов пред публицисти в Народното събрание.

По-рано общински съветници от групата на " Възраждане " в Общинския съвет във Варна посетиха мястото на спуканата тръба в кв. " Бриз " в града. Материалните вреди, нанесени вследствие на повредата, са огромни, само че по-важното е, че този път няма жертви, осведомиха от партията.

Варна под ръководството на Иван Портних и обединението ГЕРБ-ДПС-ВМРО се трансформира в град с намаляващо население , тъй че е извънредно време този нездравословен за нашия град човек да бъде отстранен от поста, който заема, разяснява през днешния ден Костадин Костадинов. И е извънредно безочливо и цинично от негова страна да желае оставката на основния проектант поради това, че е предприемал дейности, които той му е заповядвал да подхваща, добави водачът на " Възраждане ". Той уточни, че основният проектант на града няма оперативна автономия, всичко, което той подписва, минава наложително през подписа на кмета на града.

По мотив поисканата оставка на кмета на Варна от другите партии Костадинов разяснява, че тези политически сили са поискали оставката на кмета на Варна, откакто " Възраждане " я изиска. Кметът е задоволително нахален, с цел да не направи никакви дейности в тази посока, счита обаче водачът на " Възраждане ".

Очаквам обаче нещо друго да се случи - варненци да се отрезвят и най-сетне да не гласоподават за човек, който през по-голямата част от времето, в което беше на поста си последните четири години е бил или в болничен, или в отпуск, или в неплатен, разяснява Костадинов. Той чака на идващите избори варненци да изберат специалист за кмет, човек, който да милее за града и да направи по този начин, че Варна още веднъж да се трансформира в морска столица. Ние ще предложим подобен претендент за кмет на Варна, човек - варненец, напълно скоро ще го обявим, добави ръководителят на " Възраждане ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР