“БСП още 2014 г. внесе в НС свой проект и

...
“БСП още 2014 г. внесе в НС свой проект и
Коментари Харесай

Иван Ченчев: 47% искат хартия, 48% машини. Ние даваме право на избор на всеки

“БСП още 2014 година внесе в Народно събрание собствен план и той беше точно за смесено гласоподаване – машини и хартия. “

Това съобщи зам.-председателят на ПГ на “БСП за България “ Иван Ченчев в ефира на Euronews.

Той напомни, че от левицата през 2021 са подкрепили машините, само че добави, че когато откриеш нещо притеснително, би трябвало да се търсят решения за него. „ Разбира се, че в хартията има човешки фактор, само че и в машините също има. Тази нервност, което се сътвори ни кара още повече да се съмняваме в това. Защото не е казусът в хартията, а броенето и там към този момент има разнообразни оферти, които да засилят контрола – видеонаблюдение, унищожаване на тъмната стаичка, съществуването на заслон в продължението “, уточни той.

„ Не мога да схвана що за псевдодемократ би трябвало да си, в случай че искаш да ограничаваш права на български жители “, съобщи Иван Ченчев и продължи: „ Ние даваме право да изберат – дали желаят на хартия или на машина. Още повече, че Европа е отрекла този модел, в Германия Конституционен съд споделя, че няма доверие на машини. Сега забелязахме и несъвършенството на машините – дневникът е фалшифициран на три машини в три разнообразни области. Значи някой се пробва да пробива машините. Това е човешкият фактор – ключове, програмен продукт, код “, изясни социалистът и добави, че съгласно експерти е допустимо да се бърка в софтуера.

„ Въпросът е по какъв начин да подсигуряваме почтен избор и правото на всеки български жител да гласоподава. Елементарно е – смесено. Числата сочат, че 47% желаят машини, а 48% желаят хартия “, сподели още Ченчев и добави, че ЦИК към момента не са предали информация за отрязъците, с цел да се видят обстоятелствата.

Българска социалистическа партия не се тормози от вота от чужбина и поддържа това, че се мисли в посока рационализиране на системата. „ Ние имаме информация, че се е гласувало и в квартално магазинче, с 40 заявки съществено ли е да отваряме секция? “, попита той и посочи, че все още е безграничен броят на секциите в чужбина, само че не може да се гласоподава на всеки, който събере 40 заявки.

„ Ние доказахме, че можем да бъдем диалогични “, безапелационен е депутатът от левицата и продължи: „ Доказахме, че когато преговаряме за мандат, който ни е връчен като трети, до толкоз бяхме диалогични, че събрахме двете политически сили, които към този момент не си говореха – Има Такъв Народ и Политическа партия. Така че разговорът ние го даваме, когато би трябвало да има разсъдък, когато би трябвало да преведем България през зимата “, сподели още той.

“От левицата имаме една задача – да осигурим почтен избор, висока изборна интензивност и правото на всеки български жител да упражни правото си на глас по този начин, както желае. ”, разясни Ченчев.

Според социалиста, когато вторият мандат бъде връчен на Политическа партия, те ще преценяват с кого да беседват. „ Ние се готвим, в случай че пристигна при нас мандат или при индивид, друг от ГЕРБ, Движение за права и свободи и “Възраждане “, да подходим отговорно, да приказваме и да се сформира държавно управление. Защото с по този начин препоръчаното ни удължение на бюджета се видя, че има толкоз доста провокации, инфлацията е достигнала до такива размери, че препоръчаното продължение не е съответно по отношение на потребностите на страната “, заключи Иван Ченчев.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР