БСП няма да подкрепи законодателни промени, свързани с осиновяването без

...
БСП няма да подкрепи законодателни промени, свързани с осиновяването без
Коментари Харесай

Смиляна Нитова към ГЕРБ: Кое налага спешни промени по въпрос като осиновяването, без анализ?

„ Българска социалистическа партия няма да поддържа законодателни промени, свързани с осиновяването без да е изработен сериозен професионален и публичен разбор “.

Това съобщи националният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Смиляна Нитова при разискването в пленарна зала на план за промени в Семейния кодекс, импортирани от ГЕРБ.


Смиляна Нитова бе безапелационна, че с оглед значимостта на този значим юридически, публичен и прочувствен човешки акт е неприемливо да се внасят промени без да има разбор и обосновка. „ Няма оценка за влияние на препоръчаната законова уредба, няма разбор за какво понижават осиновяванията, както настояват вносителите. И най-много – кое постанова приемането на измененията в незабавен и наложителен порядък “, съобщи националният представител от Българска социалистическа партия.
По думите ѝ изказванията на вносителите от ГЕРБ, че предлаганите промени са в полза на децата, не са подкрепени по никакъв метод с разбор и причини.


С предлаганите промени в Семейния кодекс се цели основаването на национална електронна осведомителна система за цялостно осиновяване, трансформира се режима на даване на информация за произхода на осиновеното дете, оферират се и промени в статута на настойници и попечители за статута на непридружените малолетни и малолетни бежанци у нас.


„ Аргументите, че посредством основаването на националната електронна система ще се прави по-добро наблюдаване и първокласен разбор на държавната политика са голословни. Подобрението ще пристигна след ясни правила и бистрота на процеса на осиновяването “, съобщи Смиляна Нитова.
По думите ѝ предлаганите промени основават заплаха от съсредоточаване на административната власт у един орган, без правосъден надзор и опция и биологичният родител да не бъде известен. „ В същото време не се дава отговор по какъв начин ще бъде реализиран контролът при осиновяването на български деца в чужбина “, уточни в изявлението си Смиляна Нитова.


„ Държавата би трябвало да работи на първо място за подкрепяне на родителите, за техния обществен и стопански стабилитет, за повишение на потенциала им и несъмнено, наред с това - за транспарантен и явен развой на осиновяването “, заключи Смиляна Нитова.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР