БСП не подкрепи споразумението между премиера, министрите, депутатите и представителите

...
БСП не подкрепи споразумението между премиера, министрите, депутатите и представителите
Коментари Харесай

Споразумението е смъртна присъда на енергетиката ни, не го подкрепяме

БСП не поддържа съглашението сред премиера, министрите, депутатите и представителите на синдикалните организации в енергетиката. " За нас това съставлява смъртната присъда на българската енергетика. Абсолютен прахуляк в очите на хората ", съобщи през вчерашния ден водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова пред публицисти по време на изключителното съвещание на Народно събрание.
" Хората стоят на барикадите, енергийният министър чух, че е споделил по какъв начин поетите задължения са мъчно изпълними. Пълен безпорядък, зависещ на единствено едно - да си разпределят между тях парите по Плана на възстановване и резистентност ", разяснява Нинова и прикани да се прегледа тяхното предложение да се изтеглят териториалните проекти и в период от месец да се предоговорят.
Разписали сме периоди, в които да се подпише съглашение със обществените сътрудници, безусловно в съгласие и законно е с протестиращите, синдикатите и обществените сътрудници, разясни Нинова. По думите й енергийният министър би трябвало да носи отговорност за думите, които е споделил. Пеканов къде отиде, три пъти ни е казвал, че служебният кабинет е водил договаряния с ПВУ за предоговаряне на проекта в частта енергетика, къде е в този момент той, попита водачът на Българска социалистическа партия.
" Стига с това двуличие, би трябвало да се знае кой аргументи всичко това на България. Трябва да се знае кой какво прави и кой носи отговорност. В основата на целия проблем е ГЕРБ и Борисов. Знам, че е съвременно в този момент да се ругатни държавното управление, ПП-ДБ, те си го заслужават, само че желая да напомня, че още през 2020 година, на 10 декември, пред Европейския съвет Борисов е поел уговорката за затваряне на въглищните централи. И от този момент всичко е надолуУ,припомни Нинова.
Има напрежение, само че то не е по тази причина по какъв начин да се усъвършенства положението на енергетиката и по какъв начин да се помогне на хората, разногласието е по какъв начин да си разпределят компаниите, отсечете Нинова. " Политическа партия и Демократична България бяха предложили лист с техни компании, сътрудниците им сякаш в обединението скочиха " ами, ние къде сме и къде са нашите обръчи от компании ". Това е казусът да се карат. В момента, в който си наместят ползите, ще се укротят ", уточни Нинова.  
В началото на съвещанието зам.-председателят на Народно събрание и на Българска социалистическа партия Кристиан Вигенин прикани от трибуната да се отдръпна решението за съглашението. Според социалистите то е противоконституционно и планува одобрение на някакво неофициално съглашение, което не е в пълномощията на Народното събрание. Вигенин прикани вместо Народно събрание да стигне следващото дъно, да се гласоподава нов текст под формата на декларация.
Според Драгомир Стойнев и Георги Гьоков от Българска социалистическа партия постигнатото съглашение не резервира работните места на миньорите, тъй като на 13 септември м.г. Министерски съвет към този момент е приел Пътната карта за климатична индиферентност, в която е записано, че мощностите на въглищните централи ще бъдат понижени фрапантно.
В края на дебатите министър председателят Денков упрекна опозицията в неистина и нецензурност. Думите му бяха посрещнати с възгласи: " Оставка! ".
В последна сметка с гласовете на сглобката съглашението беше признато. Против гласоподаваха депутатите от " Българска социалистическа партия за България ", Има Такъв Народ и " Възраждане ". След съвещанието заместник-председателят на парламентарната група на Българска социалистическа партия Георги Свиленски разгласи, че през днешния ден ще има изключително съвещание на Изпълнителното бюро на партията на която ще се взема решение дали социалистите да не изискат избор на съмнение към кабинета.
До изключителното съвещание на Народно събрание се стигна откакто във вторник министър председателят Николай Денков, министри и депутати разговаряха в постройката на Народно събрание с представители на протестиращите миньори и енергетици. След срещата стана известно, че е било подписано съглашение от главните участници в полемиката. Вчера енергийната комисия одобри план на решение за одобряването му.
Споразумението е от 7 точки и в него е записано, че страната няма да затваря административно въглищни централи. Браншовите организации на КНСБ и " Подкрепа " през вчерашния ден не поддържаха съглашението. То не е подписано от миньорите от " Мини Марица изток ".

Георги Гьоков:
Искате да загробите комплекса " Марица-изток "

" Исканията на миньори и енергетици са сменени и стои въпросът дали техните водачи са взели участие в писането на това тъй наречените съглашение или текстовете са им натрапени от некоалицията след 7 часа съвещание. Аз бях измежду протестиращите на няколко места от блокадите, в това число и нощес - хората там не схващат какво, в тяхна изгода и в интерес на националната енергийна сигурност, вършиме с това съглашение ", уточни Георги Гьоков.
Той прикани ръководещите да не спекулират с това, че въглищните централи, изключително тези в комплекса на " Марица-изток " са неефективни и замърсяващи предприятия. " С поддръжката на страната, когато тя е имала благоразумието да реагира съответно, а не както в този момент, са се отнасяли напълно отговорно с дейности против замърсяването и са влагали милиарди левове в това ", разясни Гьоков и попита за какво до момента страната не обезпечи запас за научно решение на проблемите с улавянето, съхраняването и потреблението на въглеродния диоксид, а в този момент бърза да поставя кръст на въглищните централи.
" Ако няма воля на държавното управление да договаря обезпечаване на механизъм за потенциал на въглищните централи като сериозна инфраструктура на енергийната система на страната - е ясно какво ще реши пазарът, на който, съгласно думите на министър-председателя, оставяме въглищните централи. Нелоялната търговия с въглеродни излъчвания, които се продават на борсата във Англия и се спекулира с тях от страна на банки и хедж фондове - цената им прави непродаваема силата, създавана от въглищните централи и ги прави неконкурентни на енергийния пазар ", акцентира Гьоков.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР