БСП и ГЕРБ отправиха забележки към Закона за лекарствените продукти

...
БСП и ГЕРБ отправиха забележки към Закона за лекарствените продукти
Коментари Харесай

И БСП, и ГЕРБ със забележки към закона за лекарствата в хуманната медицина

БСП и ГЕРБ насочиха забележки към Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина, препоръчан за разглеждане на първо четене в пленарната зала, заяви Българска телеграфна агенция.

Законопроектът ще бъде гласуван на следващия ден като първа точка от програмата за работа на депутатите.

По време на дебата депутатът Георги Михайлов от " Българска социалистическа партия за България " настоя препоръчаният законопроект да бъде отдръпнат, защото не са взети поради сериозните бележки на Българския фармацевтичен съюз. Михайлов означи, че в това време текстовете " касаят гръбнака на лекарствената политика в България ".

Лъчезар Иванов от ГЕРБ също изрази забележки към разисквания нормативен документ. Според него, по този начин, както са препоръчани наредбите, единствено ще основат ужас в системата. Той бе безапелационен, че на този стадий аптеките нямат подготвеност за въвеждането на условията, свързани с новия програмен продукт и електронното отчитане към НЗОК.

Иванов разяснява, че със системата за верификация, която с този закон би трябвало да бъде одобрена, се внася много ужас, и даде като образец данни от анкета измежду 600 аптеки в страната. Според тях половината от аптеките няма да могат да верифицират, защото 70 на 100 нямат аварийно електрозахранване, а 15 на 100 имат спиране на интернет за повече от час.

Проф. Михайлов означи, че с измененията в закона, и по-специално с наредбите на чл.52, т.2, се лимитира използването на новаторски лекарствени средства. " Оттук нататък никакви новаторски средства не се вкарват, който желае нововъведения, си бърка в джоба и ги заплаща. Това е доста сериозен проблем, който би трябвало доста деликатно да се уточни ", сподели депутатът.

Той възрази и против метода, по който се пропагандира генеричната политика в България. Да дадете на един фармацевт правото да прави редакции на лекарската рецепта и да предлага каквито той реши генерични лекарства излиза отвън естествените професионални взаимоотношения сред доктор и фармацевт, разяснява Георги Михайлов.

По думите му, неприемливо е една рецепта, която е написана от доктор, да бъде глобена от фармацевт. Той сподели още, че предлагането фармацевтът да отпуска лекарствени средства без рецепта за да не се прекъсва лекуването на пациента, не почива на никаква професионална основа. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР