БСП е в нокаут, а ДПС се позиционира като компетентна

...
БСП е в нокаут, а ДПС се позиционира като компетентна
Коментари Харесай

Евгений Дайнов: БСП е в нокаут, а в ГЕРБ се изгражда култ към личността на Бойко Борисов

БСП е в нокаут, а Движение за права и свободи се нарежда като способена ръководеща партия. ГЕРБ ще продължи да чисти имиджа си, само че не и да ръководи.

``
реклама

Това сподели в изявление за утринния блок " Добро утро, България " на Радио " Фокус " политологът Евгений Дайнов в коментар за резултатите и изводите от евровота.

Той означи, че в тази власт може да има единствено един Бойко Борисов.

" Когато направиш властническа власт, когато установиш тирания, хайде на Бойко Борисов е относително мека, само че и тя е тирания, незабавно излиза извънредно противен проблем – всичко зависи от тебе, само че дотолкоз зависи от тебе, че когато престане да те има, всичко ще се разпадне на секундата. Това е казусът, който всички диктатори имат, нито един не го планува, само че най-после се натъкват на него. Не може да има обикновено, спокойно предаване на властта, а и доста мъчно може да има обикновено овластен втори човек, откакто всичко зависи от първия ".

По думите на Дайнов " Бойко Борисов се натъкна за следващ път на рестриктивните мерки на модела всевластие, който той построи ".

" В тази власт може да има единствено един Бойко Борисов, всичко зависи от него, цялата отговорност е негова и той не може да съобщи властта на някого другиго, тъй като всичко ще се разпадне незабавно ", добавя политологът.

Според него това, което сега се случва в ГЕРБ, демонстрира, че Цветан Цветанов в никакъв случай не е бил втори център и не е бил виждан като втори център в партията. А по отношение на Борисов се изграждал " фетиш към личността ":

" Върви непринудено и истерично изпитание вътре в ГЕРБ да се построи фетиш към личността на Бойко Борисов. Когато се построява фетиш към личността и той не е спуснат от горната страна, от Бойко Борисов, когато непринудено изпод извира фетиш към личността на вожда, това значи, че цялата организация се усеща в боязън, в суматоха, че няма да може да просъществува ".

Според Дайнов това било обяснението за доста от " странните, спорните, разнопосочните реакции на ГЕРБ ". " Спечелиха изборите, само че не им проличава, уплашени са. И този фетиш към личността е последният конвулсия, тъй като тяхната организация си отива ", добавя.

По думите му оставките по висшите равнища на ГЕРБ не са заради някакви персонални аргументи или разкаяния, а под напън на Борисов:

" Там всичко е волята на вожда - или подаваш оставка, тъй като си представяш яростта на вожда и гледаш по този начин малко да се покриеш от тази гняв, или вождът ти споделя: " Подавай оставка, тъй като ми писна от тебе, хората ме намразиха поради тебе ". Това са двата разновидността за подаване на оставка в ГЕРБ. "

Според Дайнов оставката на Цветан Цветанов е можело да бъде избегната само при " ослепително и невиждано " показване на ГЕРБ на изборите. Според Борисов е търсел мотив да обезсили Цветанов - " Цветанов, който се беше главозамаял ".

" Но се случиха две неща. Първо - Бойко Борисов персонално избави акцията, откакто наруши закона и в качеството си на министър-председател, ползвайки държавни запаси, пое партийната акция на ГЕРБ на ръчно ръководство. И второто, което се случи, е, че в области като Велико Търново и Плевен, където Цветанов постоянно е бил доста мощен с партийната организация зад тила си, се показа доста неприятно ".

" Фактът, че Бойко Борисов избави акцията на ГЕРБ персонално и че в мощни за Цветанов региони резултатът беше слаб, дадоха мотив на Бойко Борисов да махне втория човек и да остане още веднъж демиург на политическа партия ГЕРБ ", изясни политологът.

Според Дайнов " до момента в който Бойко Борисов и негови другари управляват наказателните органи на страната, подаването на оставки може да заличи свадите, свързани с корупция и злоупотребата с власт ":

" По бит, който бяхме не запомнили от времето на Тодор Живков, при Бойко Борисов се направи по този начин, че партията взема решение кой е добър и кой е неприятен, а не законът да взема решение кой е нарушил закона и кой не го е нарушил. Затова всички тези прокурорски преследвания са за посочени хора по политически аргументи. Ако няма политическа причина, по която Бойко Борисов да уточни с пръст Цветанов, чакам, а и всички български жители чакат Цветанов да не бъде разследван от органите на закона. "

Според Дайнов сега " Българска социалистическа партия е в нокаут, а Движение за права и свободи се нарежда като способена ръководеща партия ".

" Пролича и по време на европейските избори, когато Българска социалистическа партия, атакувайки ГЕРБ, потъна в битови нервности. Нямаше нито едно политическо изявление, обвързвано с някаква европейска рамка. Всичко бе битови нервности. Та Българска социалистическа партия е в това състояние. Напълно паднала партия, безпомощна, каквато не съм я виждал от 1997 година насам ", разкритикува държанието на социалистите Дайнов.

Той разяснява и връщането на Българска социалистическа партия в Народното събрание и поисканата оставка на министъра на финансите Владислав Горанов поради проблема с партийните дотации, като означи, че това е симптом за политическа убогост на Българска социалистическа партия:

" Това със дотацията е удивително смешна история. Пристигали са повече пари от нужното, счетоводството на Българска социалистическа партия в тази ситуация ги е осчетоводявало, някой счетоводител е виждал, че влизат повече пари, в сравнение с би трябвало, а в този момент несъмнено те не знаели и били толкоз възмутени, че щели да желаят оставката на министъра. Това са безспорни смешки и симптом за смайващата идейна мизерия, която пролича още когато Корнелия Нинова се опита да я трансформира в национал-социалистическа групировка. "

Според Дайнов огромната изненада беше в Българска социалистическа партия, където от пети Сергей Станишев стана втори, " което взе главата на Корнелия Нинова, тъй като тя до последно явно мислеше да стовари виновността върху Станишев. А се оказа, че Сергей Станишев е привлякъл спомагателни гласове в Българска социалистическа партия ".

По думите на Дайнов в идващите месеци ГЕРБ ще продължи да чисти имиджа си, само че не и да ръководи, а на фона на управническите начинания, " раздвижването на Движение за права и свободи е явно ".

" Предложението за понижаване на Данък добавена стойност за хляба, медикаментите и книгите, безвъзмездни детски градини и сходни. Очевидно е, че Движение за права и свободи в околните месеци ще се нарежда като способена ръководеща партия. При ГЕРБ ще бъде все същото – крепим стабилността и режем лентички ", счита политологът.

Според него след всички избори в България има и нещо позитивно:

" Резултатите от изборите " разбутват нечия кочинка ". Сега всички " кочинки са разбутани ", с изключение на вероятно на Движение за права и свободи и на " Демократична България ". И ще забележим какво ще стане с тези " кочинки ". "

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР