БСП е поканила президента, главния прокурор, представители на съдебната власт

...
БСП е поканила президента, главния прокурор, представители на съдебната власт
Коментари Харесай

БСП започва консултации със съдебната власт по свой антикорупционен проект

БСП е поканила президента, основния прокурор, представители на правосъдната власт и на съсловни организации на съвещания по различния си план за антикорупционен закон. Това разгласи на конференция през днешния ден водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

Тя напомни, че има оповестен план на държавното управление, който планува основаването на особено антикорупционно звено посредством сливането на до момента съществуващи органи.

Българска социалистическа партия е срещу този метод на основаване на звеното, тъй като той е машинален общ брой от до момента съществуващите органи, освен това се планува хората да останат същите, да няма проверяващи функционалности, а методът на избор на управление съставлява опит на изпълнителната власт да овладее и това звено, разяснява Нинова.

Алтернативното предложение на Българска социалистическа партия е специфичната дирекция в ДАНС да бъде извадена оттова и единствено тя да съставлява това звено, да има проверяващи функционалности, ръководителят да се назначава от президента, а членовете да се избират от Народното събрание с болшинство от две трети.

Целта е този орган в действителност да бъде самостоятелен и да има разделяне на управляващите, изясни водачът на Българска социалистическа партия.

Корнелия Нинова осведоми, че е провела диалози с президента Румен Радев, с основния прокурор Сотир Цацаров, с ръководителя на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова, с ръководителя на Върховен административен съд Георги Колев, с декана на Юридическия факултет на СУ Сашо Пенов, показала е плана и ги е поканила на съвещания в Народното събрание. По думите й всички са приели да вземат участие в такива съвещания и да дадат мнение.

Българска социалистическа партия ще изпратят документално документите и поканата и до ръководителя на Върховен касационен съд Лозан Панов, който е отпуск, както и до съюза на съдиите. Предвижда се диалозите да продължат до 10 септември.

Целта е най -накрая да се състои същински диалог за правосъдна промяна и битка с корупцията, разяснява водачът на Българска социалистическа партия. Искаме обществото да чуе защо спорим и най-хубавото да бъде взето като решение, от приказки за правосъдна промяна да пристъпим към действителни дейности, уточни тя.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР