Брюксел засилва натиска върху Сърбия като се опитва да включи

...
Брюксел засилва натиска върху Сърбия като се опитва да включи
Коментари Харесай

Дачич: ЕС иска признаването на Косово да стане част от преговорния процес

„ Брюксел ускорява натиска върху Сърбия като се пробва да включи елементи от Охридското съглашение, които засягат признаването на Косово, в преговорната рамка за участие в Европейски Съюз “.

Това съобщи сръбският външен министър Ивица Дачич в изявление за телевизия Pink.

" Прави се опит да се наложи обвързване на Сърбия посредством Европейски Съюз и глава 35, че в случай че желае да стане член, би трябвало да има така наречен цялостно използване на Охридското съглашение и на тази част от съглашението, с която не е била съгласна. Сърбия не е подписала Охридското съглашение, съгласно устното изказване на президента на Сърбия тя се разграничи от някои формулировки, които демонстрират, че това е някакъв тип признание на Косово и че сме съгласни Косово да стане член на Организация на обединените нации и други интернационалните организации ", сподели Дачич.

Сръбският посланик съобщи, че Александър Вучич имал аргументирана, остра и премерена тирада на съвещанието на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, в която е показал, че косовският министър председател Алабин Курти е опасност за мира и стабилността.

Дачич съобщи, че резолюцията за изборите в Сърбия, която беше гласувана през вчерашния ден в Европейския парламент, е " инструмент за отклонение на страната от самостоятелната ѝ политика и за оказване на спомагателен напън ".

" Това е политически пасквил, от който даже тези, които са го поискали, няма да имат изгода, само че ще нанесе вреди ", твърди той. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР