Брюксел започна процедура за нарушение срещу британското правителство заради неизпълнението

...
Коментари Харесай

Не, драмата "Brexit" не е приключила

Брюксел стартира процедура за нарушаване против английското държавно управление поради неизпълнението на сделката за Северна Ирландия. Лондон забавя въвеждането на гранични инспекции за артикули, влизащи в Северна Ирландия от Англия.
Британски опит за намиране на малка врата на остров Ирландия към единния пазар, както се притеснява Брюксел? Или просто краткотрайна спънка в процеса по използване на процедура, както твърди Лондон? Това са две от вероятните пояснения за скорошното решение на Обединеното кралство едностранно да отсрочи осъществяването на специфичната сделка за Северна Ирландия, поради което предходната седмица Европейски Съюз стартира процедура за нарушаване в границите на европейското законодателство, като английското държавно управление разполага с един месец за фиктивен отговор.

Едва три месеца след завършването на договорката за Brexit напрежението още веднъж пораства, защото Брюксел упреква Лондон, че е нарушил протокола за Северна Ирландия, като забавя въвеждането на гранични инспекции и спомагателна гранична документи за артикули, влизащи в Северна Ирландия от Англия. " Последните дейности още веднъж слагат Обединеното кралство на пътя на умишленото нарушение на отговорностите му по интернационалните закони ", безапелационен е заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович. Което отваря нова глава в в последно време позабравената драма " Brexit ".
Политически, а не бюрократичен въпрос
Британските управляващи показват пандемията от ковид като причина за решението да отсрочат граничните инспекции. Те настояват, че това ще даде на бизнеса повече време, с цел да се приспособява и да понижи вредите. По думите на английския министър по Brexit Дейвид Фрост задачата е " да се разреши на търговците да стъпят още веднъж на краката си, до момента в който стопанската система стартира да се отваря след една сложна година ".

По силата на съглашението за Brexit няма външна граница сред Република Ирландия, която е член на Европейски Съюз, и Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство. Така Северна Ирландия остава в единния пазар на Европейски Съюз, което отстранява нуждата от гранични инспекции в Ирландия, само че такива въпреки всичко има върху артикули, идващи от останалата част на Обединеното кралство. Затова Европейски Съюз даде ясно да се разбере, че счита английското едностранно решение за политически, а не за бюрократичен въпрос. " Ако Лондон имаше потребност да му се припомня за политическите измерения на казуса, Шефчович изпрати писмо до Фрост и сложи тематиката в дневния ред на Общата комисия на Европейски Съюз и Англия, вместо да одобри изказванието на Лондон, че това не е нищо повече от " незначителна оперативна мярка ". Защото опасенията на континента са, че английските управляващи ще опитат да държат тази малка врата на ирландския остров към единния пазар на Европейски Съюз отворена колкото е допустимо по-дълго ", показва разбор на Politico.
Капитал - брой 12
Но съгласно проф. Йън Бег, анализатор от London School of Economics, аргументите за дейностите на английския министър председател Борис Джонсън са други. " Проблемът е елементарен - защото Обединеното кралство бе твърдо решено да напусне както единния пазар, по този начин и митническия съюз, трябваше някъде да има граница сред него и Европейски Съюз. Но също по този начин има и ангажимент да няма граница на остров Ирландия, по тази причина е и решението за граница в Обединеното кралство, т.е. сред Северна Ирландия и останалата част от страната. Джонсън, наподобява, се надяваше това да се реализира с минимални инспекции, само че се оказа по-проблемно, в сравнение с смяташе ", споделя проф. Бег пред " Капитал ". И добавя, че всичко това е довело до напрежение с юнионистката общественост в Северна Ирландия, която не желае да одобри, че ще бъде друга от Англия, Шотландия и Уелс.

Проф. Кевин Федърстоун от London School of Economics счита, че Джонсън се съмнява, че Европейски Съюз ще предприеме ефикасни ответни ограничения. " Те няма да желаят да наложат граница за Северна Ирландия, а всяка друга мярка може да се окаже неефективна или по този начин да си вкарат автогол. Търговските наказания против Обединеното кралство ще потвърдят позицията на брекзитърите ", разяснява проф. Федърстоун пред " Капитал ".
Разговори и прагматизъм или...
Джонсън изяснява, че става въпрос за " някои краткотрайни и механически ограничения, които считаме за доста рационални ". И декларира подготвеност за " полемики с нашите другари от Европейски Съюз ". Лондон има един месец да отговори на Брюксел или да поправи дейностите си. Ако Европейска комисия не е удовлетворена от английския отговор, може публично да изиска от Джонсън да смени курса. Ако и това не докара до решение на казуса, той може да бъде отправен до Съда на Европейски Съюз и при решение в интерес на Европейска комисия може да се стигне до налагането на финансови наказания против Англия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР