Брюксел ще налее нови €50 милиарда в повишаването на енергийната

...
Брюксел ще налее нови €50 милиарда в повишаването на енергийната
Коментари Харесай

Брюксел налива €50 милиарда за саниране: Как може да се възползва България?

Брюксел ще налее нови €50 милиарда в повишението на енергийната успеваемост и обновяването на остарелия сграден фонд. Причината: до 2050 година всички здания би трябвало да дават отговор на по-високи условия.

Това заяви европейският комисар по енергетиката Кадри Симсон по време на видеовръзка със София на четвъртия конгрес " Национален ден на обновяването ", проведен от съдружие " Да възобновим България " (Renovate Bulgaria) и Българската асоциация за изолации в строителството (БАИС).

Европейските условия за енергийна успеваемост на постройките стават още по-високи от досегашните, които България така и така мъчно извършва.

Отпускането на сумата е по отношение на признатия от Европарламента наскоро  законодателен пакет Fit for 55 и договарянията за идното изменение на директивата за енергийната характерност на постройките.

Българските евродепутати Радан Кънев и Искра Михайлова, които са дейна част от програмата, разясниха, че се планува в допълнение понижаване на енергийното ползване с 11,7% до 2030 година.
 Снимка 468210
Източник:

Радан Кънев изясни, че по време на дебатите за законодателния пакет е имало мощен напън от националните държавни управления те да имат последната дума за самите строителни стандарти.

" В последна сметка по този начин е решено и идната инструкция за енергийните характерности на постройките ще бъде единствено обща юридическа рамка. Това ще помогне фокусът в България да остане върху старите панелни жилища, вместо примерно върху нискоемисионните камиони, както упорстват други страни, в които няма проблем с панелни блокове ", разяснява Кънев.

Предвижда се и изцяло декарбонизирано централно отопление в Европейски Съюз до 2050 година, което значи, че до тогава не би трябвало да остане нито едно топлофикационно сдружение, употребяващо въглища. Другата огромна смяна е, че до 2050 година съществуващият сграден жилищен фонд би трябвало да бъде изцяло освежен.

Достъпът до парите

До края на 2024 година законодателният пакет би трябвало да стане част от националните законодателства на страните членки на Европейски Съюз. В него написа за " едно гише за самостоятелни и безвъзмездни съвещания за енергийното възобновяване на жилищните здания ", за финансови тласъци, включващи " зелени ипотечни заеми " и за систематичен метод при разпределение на обществения запас за саниране.

" За всички е ясно, че ерата на 100% безплатното саниране свърши, въпросът е какво вършим след него, в случай че енергийните условия към постройките се покачват, а ние не изпълняваме и сегашните ", акцентира изпълнителният шеф на БАИС Йордан Николов.

България ще би трябвало да създаде нови финансови механизми и принадлежности, да подтиква банките да отпускат от новите зелени ипотечни заеми и да се промени законодателството по този начин, че санирането да стане непрекъснат развой.
 Саниране за над 1 милиард лв. в България: финансирането към този момент няма да е еднообразно за всички
Саниране за над 1 милиард лв. в България: финансирането към този момент няма да е еднообразно за всички

Ще бъде ли неразрешено частичното саниране?

Както Money.bg писа, по сегашната скица за 100% гратис саниране са постъпили над 3000 заявки за над 4 милиарда лв., а финансовият запас е 1,1 милиарда лв..

Според измененията, на идващия стадий на тази стратегия, финансирана по Плана за възобновяване и резистентност, се планува 80% безплатна помощ и 20% самоучастие на претендентите.

Към момента едно е ясно - следва мощно да се затегнат строителните стандарти, включително в България. У нас обаче към момента няма нито една постройка с нулево енергийно ползване, евентуално тъй като строителните разноски по нея са три пъти по-високи.
 Жителите на Търговище живеят най-вече в здания, строени до 1959-та
Жителите на този български град живеят най-вече в здания, строени до 1959-та

Към септември 2021 година близо 50% от жилищата в района са от този период
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР