Брюксел се готви за една от най-големите си битки –

...
Брюксел се готви за една от най-големите си битки –
Коментари Харесай

Битката за бюджета на ЕС: Кой какво получава и колко дава

Брюксел се готви за една от най-големите си борби – тази за парите в идващия дълготраен бюджет на Европейския съюз, написа " Политико ".

Еврокомисарят за бюджета Гюнтер Йотингер ще показа предлагането за многогодишната финансова рамка за 2021-2027 година на 2 май и желае крайният проект да бъде утвърден преди изборите за Европейски парламент през 2019 година

Ветераните в комплицирания развой споделят, че периодите, сложени от еврокомисията, са извънредно амбициозни. Преговорите за бюджета са постоянно дълги и сложни, а в този момент нещата евентуално ще са още по-сложни, тъй като излизането на Англия от Европейски Съюз оставя годишна дупка от почти 12-13 милиарда евро.

Сегашният седемгодишен бюджет възлиза на към 1 триолион евро и в случай че еврокомисията успее да отбрани проектите си, идващият ще бъде най-малко толкоз огромен макар излизането на Англия. Държави, районни държавни управления и лобистки групи на континента ще се пробват да окажат въздействие върху бюджетния развой, надявайки се да получат допустимо най-голямото парче от тортата.

Европейският парламент също ще бъде мощно обиден, защото би трябвало да даде единодушието си за бюджета, с цел да бъде признат. А той е дефинитивно утвърден едвам откакто страните - членки на Европейски Съюз, го подпишат с единогласие в Европейския съвет.

Ето няколко графики за част от основните въпроси в борбата за бюджета:

С изключение на Испания най-големите стопански системи в Европейски Съюз са съдействали в бюджета повече, в сравнение с са получили назад. Тези, които са платили повече, в сравнение с са получили през 2016 година, са Италия, Франция, Германия, Белгия, Англия, Холандия, Австрия, Финландия, Дания и Швеция.

Кохезионната политика на Европейски Съюз е мощно фокусирана върху по-слабо развитите райони, където брутният вътрешен артикул на глава от популацията е под 75% от междинното за Европейски Съюз. Картата по-долу демонстрира по какъв начин районите са били категоризирани при последния кръг на финансиране, когато статутът им е било учреден на данни от 2007-2009 година

 В алено - <strong>по-слабо развити райони </strong>(БВП на глава от популацията под 75% от междинното за ЕС)<br /><br />В ярко синьо -<strong> райони в преход</strong> (БВП на глава от популацията сред 75 и 90% от междинното за ЕС)<br /><br />В мрачно синьо - <strong>по-силно развити райони </strong>(БВП на глава от популацията еднакъв или над 90% от междинното за ЕС)
© Politico

В алено - по-слабо развити райони (БВП на глава от популацията под 75% от междинното за ЕС)

В ярко синьо - райони в преход (БВП на глава от популацията сред 75 и 90% от междинното за ЕС)

В мрачно синьо - по-силно развити райони (БВП на глава от популацията еднакъв или над 90% от междинното за ЕС)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР