Брюксел проверяваше дали Amazon не печели от това, че е

...
Брюксел проверяваше дали Amazon не печели от това, че е
Коментари Харесай

Amazon ще споделя повече данни с конкурентите си след сделка с ЕС

Брюксел ревизираше дали Amazon не печели от това, че е и продавач, и оператор на пазара си. Компанията има своя линия артикули в съвсем всяка категория, която се продава в Amazon. Дружеството също по този начин купува дребен дял от американската компания за доставки на храна GrubHub.
Amazon ще споделя повече данни с съперници си и ще предлага по-голям избор от артикули на купувачите си като част от договорката с антитръстовия регулатор на Европейския съюз (ЕС). По този метод завършват и две от следствията против компанията, които Европейски Съюз води.

Реклама

Регулаторите са подготвени да разгласят по този начин наречения пазарен тест още идната седмица, преди договорката да бъде публично контрактувана и оповестена след лятото. Три източника на Financial Times, които са осведомени с въпроса, обявиха, че въпреки и договорката да е към този момент сигурна, то има дребен късмет за козметични промени.

Информация за договорката се споделят с съперниците на Amazon, с цел да се подсигурява, че ще отпаднат опасенията за защита на конкуренцията. Чак откакто този развой бъде приключен, Европейската комисия може да разгласи съглашението. Като част от него Amazon ще разреши на продавачи от трети страни да имат достъп до повече информация, която може да им помогне да продават повече артикули онлайн.

Сделката идва три години откакто антитръстовите чиновници в Брюксел започнаха следствие на хипотетичните антиконкурентни практики на Amazon за това по какъв начин борави с данни от съперници. Разследващите подозираха, че Amazon, с двойната си роля както на пазар, по този начин и на търговец на дребно на личната си платформа, нарушава законодателството на Европейски Съюз, като употребява сензитивна пазарна информация, с цел да облагодетелства изкуствено личния си бизнес на дребно за сметка на съперниците. Инвестиция в Just Eat Освен постигането на договорка с Европейската комисия, Amazon съумя да се контракти и с Just Eat за 2% от компанията за доставки на храна Grubhub. Основаната от Джеф Безос компания ще предлага на абониралите се за услугата Prime членове достъп до услугата за доставки в границите на една година.
Реклама
Just Eat Takeway уточни в изказване, че продължава да " изследва частичната или цялостната продажба на Grubhub ", макар че няма сигурност, че ще бъде реализирана договорка. Компанията закупи Grubhub предходната година за 5.8 милиарда $, като вложители и акционери изискваха най-малко частичната продажба на Grubhub поради неприятното показване на компанията, откакто стана част от Just Eat.

" Въпреки че Grubhub в този момент е единствено по-малка част от портфолиото на Just Eat Takeaway, което съставлява към 20% от предстоящите доходи за 2023 година, тази стъпка усъвършенства позицията на JET в евентуалните продажби на Grubhub ", считат анализатори от JP Morgan, представени от Reuters.

" Споразумението се чака да разшири участието във Grubhub+, като в същото време има неутрално влияние върху облагите и паричния поток на Grubhub за 2022 година и ще усили приходите и паричния поток за Grubhub от 2023 година нататък ", се споделя в изказване на Just Eat Takeaway.

Сделката ще усили трафика за Grubhub, който загуби основна част от пазарния дял от съперници като Doordash и Uber Eats, които съумяха по-добре да направляват след края на пандемията от ковид.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Коментари и разбори 2 Компании 3 Политика 1 Политика 2 Коментари и разбори 3 Политика 1 Коментари и разбори 2 Коментари и разбори 3 Политика Реклама
Според договорката Prime клиентите на Amazon ще получават безвъзмездна доставка за поръчки над 12 $, като промоцията ще обгръща над 4 хиляди града. Това е и пазарният принцип на Grubhub +, което е премиум услугата на имащата проблеми компания.

Сделката идва единствено няколко години откакто Amazon се отхвърли да се конкурира на пазара за доставки на храна за у дома с услугата Amazon Restaurants. Тя беше дейна сред 2015 и 2019 година, само че се сблъска със мощна конкуренция от Uber Eats и DoorDash.

Оттогава колосът за електронна търговия се концентрира основно върху доставките на хранителни артикули, само че резервира малко наличие на пазара за доставки за у дома посредством партньорства с други компании. През 2019 година компанията разгласи инвестиция в Deliveroo, като тя беше фокусирана върху Европа, а предходната година стартира да предлага достъп до абонаментната си услуга Deliveroo Plus като в допълнение преимущество за членовете на Prime в Обединеното кралство.
Свързани публикации Социалната търговия и гласовите команди са основни за бъдещето на онлайн бранша 2 юни 2022, 16:43 Е-търговията: по-глобална, по-зелена и по-мобилна 17 май 2022, 09:16 Amazon с първа тримесечна загуба от 2015 година 2 май 2022, 13:07 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Тодор Шишков
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР