Брюксел отправя сериозни критики за слабостите в застрахователния сектор в

...
Брюксел отправя сериозни критики за слабостите в застрахователния сектор в
Коментари Харесай

България получи остри критики от ЕС на тема застраховане

Брюксел насочва съществени рецензии за слабостите в застрахователния бранш в България, измежду които е и обезглавяването на регулатора - Комисията за финансов контрол (КФН). В показания през вчерашния ден отчет за напредъка на страната ни Еврокомисията слага казуса за неразбираемия метод на ценообразуване на застраховката " Гражданска отговорност ", както и случая с банкрутиралия клон на кипърския осигурител " Олимпик ", посочил недостатъци в надзора.
Освен това страната ни е подложена на критика поради проблеми с изплащането на компенсациите по системата " Зелена карта " за породени вреди в пътни произшествия в чужбина и неефективната работа на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи. Все още липсва и методика за образуването на предели за компенсациите по наложителната лавица, написа в. " Сега ".
Едновременно с това от Еврокомисията показват, че от предишното лято застрахователният бранш е без отраслов надзирател, което още повече утежнява ситуацията. Също по този начин от 1 март КФН остава и без ръководител, макар че още от ноември предходната година е известно, че Карина Караиванова ще премине на управителна служба в Европейската банка за възобновяване и развиване.
Като цяло финансовият бранш е на фокус в отчета на Европейската комисия и това е обяснимо поради стъпките, които страната ни подхваща по пътя към еврото - подадената кандидатура за ERM2 (чакалнята на еврозоната) и влизането в Банковия съюз.
България продължава да бъде в групата на страните с макроикономически несъответствия поради продължаващата неустановеност във финансовия бранш и високата корпоративна задлъжнялост, излиза наяве от отчета. През предходната година страната ни излезе от най-неблагоприятната категория - на страните с несъразмерни несъответствия, само че остава с несъответствия дружно с още 9 страни от Европейски Съюз. С несъразмерни несъответствия остават Гърция, Кипър и Италия.
Банките са изпълнили рекомендациите от предходния обзор на активите през 2016 година. Изключение прави една финансова институция , се показва в отчета, без да се прецизира коя е банката. Европейска комисия счита, че банковият бранш като цяло е " заздравен ", само че към момента има някои недостатъци като ръководството, качеството на активите и надзора.
Според Брюксел уязвимостта във финансовия бранш е съчетана с висока корпоративна задлъжнялост. Делът на необслужваните заеми понижава, само че към момента е над междинните равнища за Европейски Съюз.
Въпреки икономическия напредък, който за тази и идната година се чака да е 3.6%, и постоянните бюджетни индикатори България остава с най-високи равнища на беднотия, обществено изключване и неравноправие в приходите , се показва още в отчета. Брутният вътрешен артикул на глава от популацията е 50% от междинния за Европейски Съюз по данни от 2017 година и това съответствие остава съвсем без смяна от 2011 година насам. Слаб остава и напредъкът във връзка с ръководството на държавните предприятия, промяната на несъстоятелността, опазването на здравето и приемането на явен механизъм за установяване на минимална работна заплата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР