Брюксел отговори на писмо, изпратено от ПП АБВ, в защита

...
Брюксел отговори на писмо, изпратено от ПП АБВ, в защита
Коментари Харесай

Брюксел с реакция на проверките на НАП и ДАНС срещу ТВ ”Евроком”

Брюксел отговори на писмо, изпратено от Политическа партия АБВ, в отбрана на ТВ ”Евроком ” по отношение на инспекции от страна на Национална агенция за приходите и ДАНС, продължаващи към този момент година.
Вижте цялостния текст на писмото:

" Уважаеми господин Петков,

Бих желала да Ви благодаря, че притегляте вниманието ми към въпроси, свързани с българската медийна среда. В писмото си Вие твърдите, че националният кабелен ефирен оператор Евроком е подложен на напън и заплашване от страна на няколко държавни институции. По-специално Вие посочвате, че Държавна организация „ Национална сигурност “ е изпратила писмо до малкия екран, в което желае подробна информация за лицата, съконтрагенти по контракти за предизборна реклама в локални избори 2019 година

Въпреки че тези въпроси спадат най-вече към сферата на подготвеност на националните органи, Европейската комисия смята, че свободата и плурализмът на медиите би трябвало да се съблюдават постоянно и че всички ограничения, подхванати в тази основна област, би трябвало да са пропорционални, почтени и транспарантни.

Оказването на поддръжка за свободни и самостоятелни медии и укрепването на свободата на медиите и медийния плурализъм са в сърцевината на програмата на Комисията. Комисията реши да включи медийния плурализъм в новия механизъм за следене на спазването на върховенството на закона, който преглежда систематичните проблеми по отношение на плурализма на демократичния спор във всички страни членки. Първият Доклад на Европейски Съюз по отношение на върховенството на закона беше оповестен през септември 2020 г.1. В частта по отношение на България се показват някои проблеми по отношение на политическия климат, който е неподходящ за самостоятелните медии2.

В рамките на неотдавна признатия европейски проект за деяние за демокрация3 Комисията предложи редица начинания за основаване на по-безопасна и по-добра среда, в която публицистите и медиите да извършват своята роля.

Тази самодейност беше създадена въз основа на Доклада по отношение на върховенството на закона. Освен това Комисията одобри специфичен План за деяние за медийния и аудио-визуалния бранш за да поддържа възобновяване и цифровата промяна на медийния бранш.

Един от самостоятелните планове, съфинансирани от Комисията, е Мониторингът на медийния плурализъм (ММП), който се управлява от Европейския академични институт и има за цел да акцентира рисковете, на които е изложен медийният плурализъм във всички страни членки. Резултатите от изданието на ММП за 2020 година, в това число отчетът за България, са налични онлайн4. Според отчета политическата самостоятелност на медиите в страната е изложена на висока степен на риск5.

Още един път Ви благодаря, че споделихте загрижеността си, както и за информацията, която предоставихте във Вашето писмо и в приложенията към него.

С почитание,

Вера Йоурова "

От партията на Румен Петков изпратиха сигнал до Вера Йоурова за случай с телевизия „ Евроком “, в който Национална агенция за приходите и ДАНС правят инспекция на медията по сигнал до прокуратурата. За задачата от страна на двете институции беше изискана информация от малкия екран, която по този начин или другояче е обществено налична – рекламодателите и медиапланирането на излъчванията, по-специално на три съответни излъчвания с очебийно изчерпателен темперамент.

В текста на писмото на Политическа партия АБВ беше изразена паника по отношение на практиката на тъпчене на свободата на словото в България.

„ Една от дребното свободни малките екрани, а точно „ Евроком – Национална кабелна телевизия “ ООД е подложена на напън и заплашване от страна на няколко държавни институции.

За това мероприятие са ангажирани Национална организация за приходите и Държавна организация „ Национална сигурност “. Органът, който би трябвало да се грижи за сигурността на страната, да се бори с тероризма, в този миг се занимава с една частна телевизия/юридическо лице! “
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР